Top 10 mest za leto 2020 po izboru Lonely Planet

Klavdija Rupar 03.01.2020
Kairo, Egipt

Že razmišljate o potovanjih v tekočem letu? Bi radi kam šli in nimate idej? Lonely Planet je tako kot vsako leto do sedaj pripravil seznam 10 mest, ki jih moramo nujno obiskati v letu 2020. Naj se novo desetletje začne pustolovsko in popotniško.

1. Salzburg, Avstrija

Salzburg Festival naslednje leto praznuje 100 let, v sklopu praznovanja pa naslednje leto pripravljajo posebne razstave in dogodke, ki se bodo dogajali v mestnem središču. Koncerti, igre, branja, Mozartove matineje in še ogromno drugega. Za vse ljubitelje klasične glasbe in umetnosti je to zagotovo mesto, ki ga moramo obiskati.

Salzburg, Avstrija.

2. Washington DC, ZDA

Mesto naslednje leto praznuje 100 obletnico od sprejema 19. amandmaja, ki je poskrbel, da so ženske dobile volilno pravico. Poleg tega Američane naslednje leto čaka izvolitev novega predsednika, zato je obisk mesta in vseh njegovih muzejev zagotovo ena izmed obveznih postojank v letu 2020.

Washington DC, ZDA

3. Kairo, Egipt

Naslednje leto moramo obiskati Grand Egyptian Museum v Kairu. Leto 2020 je tudi leto, ko naj bi v Gizi svoja vrata odprl prav poseben umetniški muzej. Gre za največji muzej na svetu, ki je posvečen izključno eni sami civilizaciji. V Gizi bomo lahko našli tudi novo letališče Sphinx.

Kairo, Egipt

4. Galway, Irska

Boemsko mesto Galway velja za enega najbolj očarljivih irskih mestec. Svetlo obarvani pubi z živo glasbo in kavarne, ki ponujajo prvo vrsto v uličnih šovih. Naslednje leto je Galway European Capital of Culture, kar pomeni, da bomo lahko priča številnim dogodkom, kot so plesi, koncerti in predstave. 

Galway, Irska

5. Bonn, Nemčija

Bonn, ki ga je v zadnjih letih malenkost zasenčil Berlin, naslednje leto praznuje 250 rojstni dan Beethovena. Pričakujemo lahko celoletne koncerte, za katere bodo poskrbeli znani okrestri, solisti in dirigenti. V gledališču Bonn si bo možno ogledati tudi Fidelio, edino opero, ki jo je napisal skladatelj.

Bonn, Nemčija.

6. La Paz, Bolivija

La Paz v Boliviji je znan po največjem sistemu gondol na svetu. Leta 2014 so imeli le 4, naslednje leto pa jih bo že kar 11. Mesto se tudi vedno bolj razvija, zato se prepustimo odlični kulinariki in lepim razgledom.

La Paz, Bolivija

7. Kochi, Indija

Umirjeno mestece Kochi v južni Indiji bo naslednje leto gostilo Kochi- Muziris Biennale, ki bo poskrbel, da Indija pristane na koledarju festivalov sodobne umetnosti. Skupaj z boho kavarnami in zanimivimi galerijami, pa je zagotovo prava paša za oči.

Kochi, Indija.

8. Vancouver, Kanada

Vancouver je mesto, ki si želi urbane trajnosti, njihov cilj pa je da do leta 2020 postanejo najbolj zeleno mesto na svetu. Izkoristimo njihovo željo in se pridružimo kolesarjenju in hoji, med katero najdemo tudi 28 km dolgo pot ob obali, ali pa si mesto oglejmo s pomočjo odličnega javnega prevoza.

Vancouver, Kanada

9. Dubaj, Združeni Arabski Emirati

Dubaj postaja eno najbolj pomembnih mest, saj jih v letu 2020 čaka kar nekaj projektov. Največji je World Expo 2020, kjer bo 190 držav prikazalo njihove vizije za trajnost in mobilnost. Pričakujejo tudi odprtje muzeja prihodnosti, ne daleč stran pa gradijo resort, ki bo imel podvodne spalnice.

Dubaj, Združeni Arabski Emirati

10. Denver, ZDA

Denver je v zadnjih letih postal eden izmed bolj simpatičnih mestec, saj ponuja kreativno energijo in odlično kulinariko. Mesto se izredno razvija, v novem letu pa nas čaka ogromno novih razstav, zaključek več milijonov vrednih inštalacij in še mnogo več.

Denver, ZDA

Foto: Depositphotos

Izbor urednika