Najboljše destinacije za leto 2020 po izboru National Geographica

Klavdija Rupar 30.11.2019
kanarski

Ob koncu leta je precej pogosto vprašanje (poleg tistega, kje boš za novo leto) kam bomo potovali v naslednjem letu. Da bo izbira precej lažja, so pri National Geographicu izbrali 25 destinacij. Za pripravo seznama so se povezali z uredniškimi ekipami 17 revij National Geographica s celega sveta. Na seznamu najdemo:

1. Mostar, Bosna in Hercegovina

2. Guizhou Province, Kitajska

3. Tohoku, Japonska

4. National Blue Trail, Madžarska

5. Telč, Češka

6. Magdalen Islands, Kanada

7. Wales Way, Združeno kraljestvo

8. Abu Simbel, Egipt

9. Fort Kochi, Indija

10. Zakouma National Park, Čad

11. Filadelfija, Pensilvanija

12. Puebla, Mehika

13. Kalahari Desert, Južna Afrika

14. Grand Canyon National Park, Arizona

15. Maldivi

16. Tasmanija, Avstralija

17. Asturija, Španija

18. Göbekli Tepe, Turčija

19. Mendoza Province, Argentina

20. Kamčatka, Rusija

21. Gvatemala

22. Parma, Italija

23. Kanarski otoki, Španija

24. Beloveška puščava, Belorusija/Poljska

25. Grossglockner High Alpine Road, Avstrija

Katere bi izbrali mi?

Mostar, Bosna in Hercegovina

Mostar naslednje leto praznuje 25. obletnico miru. Sprehodimo se skozi mestno jedro, kjer prenovljeni apartmaji stojijo poleg preluknjanih hiš in si oglejmo, kako lokalni umetniki lepšajo zapuščene stavbe. Ne pozabimo si ogledati tudi skoka z mostu, ki je zares prava senzacija.

Mostar. (Foto: Depositphotos)

National Blue Trail, Madžarska

Gre za eno izmed manj znanih evropskih poti. Madžarska sicer nima veliko visokih gora, a je več kot primerna za pohodništvo ravno zaradi National Blue Trail. Pridobimo si knjižico Blue Trail in pridobivajmo štampiljke. Če izberemo vseh 147, dobimo značko Blue Trail.

Madžarska. (Foto: Depositphotos)

Asturija, Španija

Nikjer v Španiji ne bomo našli toliko različnih okusov in različnih stvari, kot v Asturiji. Asturijsko "glavno mesto" je Oviedo, zunanji del pa se imenuje Gijon. Oviedo ima boljše muzeje, Gijon ima plaže. Po ogledu mest se lahko odpravimo še v Picos de Europa National Park, kjer bomo našli zašiljene vrhove in gruče ovac.

Asturja. (Foto: Depositphotos)

Göbekli Tepe, Turčija

Göbekli Tepe je arheološko najdišče na vrhu gorskega grebena v jugovzhodni Anatoliji. Arehološka gomila je visoka 15 m in ima približno 300 m v premeru. Na tem najdišču so našli neverjetne stvari, ki so ponovno napisale zgodbo, o tem, kako so se začele prve civilizacije. 

Göbekli Tepe, Turčija

Parma, Italija

Parma je mesto v severni italijanski deželo Emiliji-Romanji, ki slovi po pršutu, siru, arhitekturi, glasbi in čudoviti okolici. Je sedež univerze, ki je ena najstarejših na svetu. To italijansko mesto je bilo imenovano za eno izmed mest kulture v letu 2020, v to čast pa bodo naslednje leto tam potekali številni dogodki.

Parma. (Foto: Depositphotos)

Wales Way, Združeno kraljestvo

Wales Way sestavljajo tri ikonične poti, ki nas bodo popeljale prav po vsem, kar nam Wales lahko ponudi. Najdaljša med njimi je Cambrian Way, ki se vije med Cardiffom in Liandudno. Coastal Way poteka med gorami in morjem, North Wales Way pa je bogata z različnimi gradovi. Vsaka izmed njih pa zagotavlja zanimivo izkušnjo.

Wales Way. Foto: visitanglesy.co.uk

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča

ZEMONO+

ZEMONO+

Slovenski kuharski mojster Tomaž Kavčič, imetnik Mihelinove zvezdice je na ... Več