Leipzig - sodobno mesto bogate glasbene zgodovine

CITYLIFE 26.10.2022
01leipzigcitylifefotomankicakranjec

Skozi mesto se vije Leipziška glasbena pot, ki ji lahko sledite po vsem mestu peš ali s kolesom. Dobrih pet kilometrov dolga pot povezuje 23 glasbenih postojank, ki predstavljajo pomembne točke tega največjega mesta dežele Saške. Glasbenim zakladom mesta je mogoče slediti tako, da na ulicah mesta poiščete srebrni glasbeni simbol. 


Zgodovina kavarne Riquet sega v začetek 18. stoletja, ko je Jean George Riquet ustanovil podjetje za uvoz kave in čaja ter odprl kavarno, ki je postala zbirališče visokih gostov onkraj dežele Saške. Ekstravagantna stavba s secesijskimi detajli in stebri iz bavarskega granita, ki jo na pročelju krasita dve veliki slonovi glavi, domiselno predstavlja tradicijo trgovanja podjetja z Vzhodno Azijo in Orientom, še danes pa kavarna ostaja popularno stičišče ljubiteljev dobre kave in sladkih slaščičarskih dobrot. 

Poslopje nekoč najstarejše nemške železniške postaje Bayerischer Bahnhof, od koder so ljudje nekdaj potovali na jug, je danes prostor dobrega piva in okusne hrane. Priljubljena gostilna, ki je svoja vrata odprla leta 2000, gostom ponuja tradicionalno nemško kuhinjo, pohvalijo pa se lahko tudi s svojo pivovarno, v kateri varijo popularno pivo s koriandrom Original Leipziger Gose.

V Leipzigu je svoj čas živelo kar 500 skladateljev. Poleg Sebastiana Bacha, Richarda Wagnerja in Roberta Schumanna, je Felix Mendelssohn Bartholdy verjetno eden najbolj znanih nekdanjih rezidentov mesta. Njegova hiša, ki je danes preurejena v lep muzej, ponuja edinstven vpogled v življenje tega izjemnega nemškega skladatelja in negove družine, obiskovalca pa popelje na zanimivo popotovanje glasbene zgodovine.

Na 90 hektarjih se razteza trendovska četrt Plagwitz, ki je ohranjena kot spomenik industrijske arhitekture. Nedaleč stran pa vas bo navdušila nekdaj največja predilnica bombaža v Evropi Spinnerei, ki je postala priljubljeno umetniško središče. Objekt daje prostor več kot 100 domačim in tujim umetnikom, tukaj pa se v galerijah, ateljejih, umetniških studiih in oblikovalskih delavnicah pogosto srečujejo tudi drugi ljubitelji kulture in umetnosti. 

Posebej zanimiva je notranja mreža pokritih hodnikov, ki povezujejo mestne hiše. V več kot 30 pokritih prehodih z arkadami je mogoče najti številne trgovinice in kavarne. Najbolj impozantna med njimi je gotovo Mädlerjeva pasaža, ki velja za najbolj prepoznavno nakupovalno promenado v mestu. Tam boste našli tudi Auerbachovo klet, kamor je rad zahajal znameniti literat Johann Wolfgang von Goethe. V restavraciji, ki danes velja za eno najbolj obiskanih v mestu, je dobil navdih za prizor v znameniti tragediji Faust, kjer se Faust sreča z Mefistom.


Tekst in fotografije: Mankica Kranjec

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča