Kako opremiti dom po metodi Montessori?

Gabrijela Vrbnjak 25.02.2020
foto: Unsplash

Praktične življenjske aktivnosti, to so vsakodnevna (domača) opravila, so tiste aktivnosti, v katere otroka preprosto vključimo. A kljub temu bo potrebne nekaj predpriprave. Predvsem prostora, okolja, pripomočkov, ki naj bodo vsi primerni otrokovi starosti in zmožnostim, tako po obliki kot količini. Če bomo otroka vključili v vsakdanje dejavnosti, bomo kaj kmalu dobili vseživljenjskega (hišnega) pomočnika. Uril bo svojo sposobnost sprejemanja odgovornosti, samostojnosti ter občutek, da je resnično del družine. S ponavljanjem določene aktivnosti bo pridobival na sposobnosti koncentracije.

Sledi nekaj idej, kako otroka (osredotočeno na malčke in predšolske otroke) vključiti pri dnevnih domačih opravilih ter kako temu primerno pripraviti dom. Sicer se Montessori metoda na prilagojen način uporablja tudi pri dojenčkih. Pomembno je, da aktivnost naredimo privlačno za otroka in da nismo toliko osredotočeni na rezultat, temveč na proces. Neko opravilo bo sedaj, ko smo vključili otroka, morda resda trajalo malce dlje in ni nujno, da bo rezultat tak, kot bi si ga odrasli želeli, vendar to v resnici ni najbolj pomembno. Za pripravo ne potrebujemo veliko, imejmo pa v mislih, da otroku kljub želji, da samostojno opravi delo, priskočimo na pomoč, ko nas potrebuje. Imejmo potrpljenje in naredimo vse skupaj kot nekaj zabavnega.

Kopalnica

Otroci nam lahko pomagajo pri sortiranju umazanega in opranega perila na barvno in belo, oboje v ločene košare. Otroku pripravimo svojo mini kopalniško garnituro, če nimamo te možnosti, postavimo pručko, da doseže umivalnik ter si sam umije roke, zobe, počeše lase...

Dnevna soba

Vključimo otroka pri čiščenju oken, zalivanju rož, naredimo pospravljanje igrač zabavnejše - v posebne košare otrok loči igrače modre barve v košaro modre barve ipd. Otrok ima lahko igrače vedno na voljo v odprti omari, skrbno zložene na poličke, pri čemer sta na polički 1 do 2 igrači, kar vsake toliko malce “premešamo”. Otroku pripravimo otroško metlico in manjšo krpo, ki sta vedno pospravljeni na določenem mestu za pomoč pri pometanju in brisanju prahu.


Jedilnica in kuhinja

Naj otroci sodelujejo pri pogrinjku mize, pri zajtrku si lahko sami nalijejo vodo, postrežejo kosmiče z mlekom (pripravimo primerno posodo in zajemalko), za malico pa si lahko sami ožamejo pomaranče, narežejo banane ali drugo sadje (z rezalnikom za otroke, da se ne urežejo) - pripravimo pladenj, posodico, rezalno desko, rezalnik in sadje. Sodelujejo lahko tudi pri ostalih obrokih, pri kosilu ali večerji pomagajo pripraviti solato, ob koncu obroka pomijejo posodo. Prav zabavno bo skupaj speči tudi piškote, pico...Fotogalerija

foto: pinterest.com foto: themontessorinotebook.com foto: Unsplash foto: themontessorinotebook.com

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika