5 najboljših klasičnih pravljic za otroke

Klavdija Rupar 25.02.2024
pravljice

Se še spomnite tistih čudovitih klasičnih pravljic, v katerih so nastopali zanimivi junaki, katerih zgodbe so se srečno končale? Sneguljčica, Trnjulčica, Grdi raček pa Mala morska deklica in Cesarjeva nova oblačila. Vsekakor gre za precej stare pravljice, ki pa so še danes izredno priljubljene, takrat pa smo jih vsi imeli na svojih knjižnih policah in jih z veseljem prebirali pred spanjem. Katerih je top 5 klasičnih pravljic za otroke?

Pravljice Hansa Christana Andersena

Palčica, Cesarjeva nova oblačila, Grdi raček, Mala morska deklica in druge Andersenove pravljice so ob svojem nastanku presenetile in očarale z duhovitostjo in bogastvom čustev, vzgojna sporočila pa so pogosto zavila skoraj do neprepoznavnosti. 

Kajetan Kovič - Maček Muri

Maček Muri je slikanica, ki je prvič izšla leta 1975, v njej pa sta moči združila pisatelj in pesnik Kajetan Kovič ter ilustratorka Jelka Reichman. Poleg pravljice o Mačku Muriju je izšla tudi pesmica z enakim imenom, ki jo prepeva Neca Falk. 

Frane Miličinski - Ježek - Zvezdica zaspanka

Zvezdica Zaspanka je bila prva radijska igra za otroke, ki jo je napisal Frane Miličinski - Ježek in zanjo leta 1952 prejel Levstikovo nagrado. Gre za eno najbolj priljubljenih otroških likov in pravljic pri nas. Zvezdica Zaspanka je najmlajša zvezda na nebu, ki nekega dne zamudi v službo in jo Mesec za kazen pošlje na zemljo.

Ela Peroci - Muca copatarica

Priljubljena zgodba za otroke je primerna predvsem za tiste domove, kjer otroci radi pozabijo na red. Muca copatarica odnese copatke, ki jih otroci ne pospravijo za sabo, jih zakrpa in sešije nove čist in po njihovi želji.  Je muca, ki navaja na red s skrbnostjo in toplino.

Pravljice bratov Grimm

Dela bratov Grimm, kot so Janko in Metka, Pepelka, Sneguljčica, Obuti maček, Rdeča kapica, ponujajo neverjetni svet, v katerem se mešajo sanje, čarobnost, čustva in pričakovanja. Dela bratov Grimm so priljubljena prav povsod. Ohranjajo se skozi različna obdobja in se dotaknejo vseh generacij, tako otrok kot odraslih.Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika