7 nasvetov za nepozabno malčkovo zabavo

Gabrijela Vrbnjak 16.06.2020
senjuti-kundu-7up2gfmb2ps-unsplash_1

Za nepozabno malčkovo zabavo ni potrebno slediti vsem trendom ter ustrezati Instagram in Pinterest objavam perfektno planiranih in barvno usklajenih zabav - zgolj samo za lepo objavo. Prihranimo si stres in preprosto uživajmo v teh nepozabnih trenutkih. Preberimo 7 osnovnih in enostavnih nasvetov, kako narediti malčkov rojstni dan res nekaj posebnega.

Zabava naj bo preprosta

Ob prvem letu ne pretiravajmo z veliko zabavo za otroka, prav tako ni potrebna pretirana dekoracija in posebna hrana. Pripravimo piknik z otrokom prijaznim finger food-om in svežimi domačimi napitki na domačem dvorišču ali terasi - manj bomo imeli stresa mi, bolj zadovoljen bo malček. Za fotografiranje ne potrebujemo profesionalnih fotografov, je pa dobro, da poprosimo koga od bližnjih, saj bomo mi morda prezaposleni s pogostitvijo in skrbjo za otroka.

foto: Unsplash

Povabimo bližnje

Tujcev se otrok lahko prestraši, zato ob rojstnem dnevu ni potrebno vabiti veliko ljudi, ki jih otrok še ne pozna. Povabimo ožje družinske člane in prijatelje, ki jih je malček tudi sicer vajen v svoji družbi. 

Izberimo ustrezen termin zabave

Naš malček bo na dan najverjetneje ob 1. letu še vedno potreboval dopoldanski in popoldanski spanec. Zato načrtujmo termin zabave okrog počitkov. Ura zabave bo čisto dovolj. Zagotovimo, da bo imel otrok dovolj prostora za igro in raziskovanje (pomembno: umaknimo nevarne predmete!).

foto: Unsplash

Čas za mamico in očka

Še ne dolgo nazaj sta držala majhno štručko v rokah, ki je sedaj postala pravi mali nagajivček ali nagajivka. Tudi mami in oči si morata vzeti nekaj časa zase. Otrok si prvega rojstnega dneva ne bo zapomnil, je pa to pomemben mejnik za starša - veliko sta dosegla in odlično vama gre! Zaslužita si tudi čas zase, otroka pustita nekaj časa v varstvu in se odpravita na večerjo ali sprehod.

Kaj pa darilo?

Sledi nekaj idej za malo drugačna darila ob prvem letu, ali tudi naslednjem rojstnem dnevu.

Otroku predstavimo novo izkušnjo

Zagotovo nam v prvem letu ni uspelo izkusiti vsega, kar ponuja ta svet, zato dajmo našemu malčku priložnost, da skupaj izkusimo nekaj novega. Pojdimo na izlet na morje, v živalski vrt, ali izberimo mesto, ki smo ga imeli radi mi v svojem otroštvu.

foto: Unsplash

Napišimo spominsko pisemce

Malčki so še premajhni, da bi razumeli vse, kar jim želimo povedati, veliko trenutkov se kot večji niti ne bodo mogli spominjati. Tudi zato jim lahko v spomin napišemo prav posebno pismo, ki ga bodo prebrali stari morda 10 ali 18 let. Ne pozabimo dodati fotografije in poskusimo tradicijo nadaljevati vsako leto.

foto: Unsplash

Posadimo drevo

Družinsko se odpravimo v vrtni center ali drevesnico in skupaj izberimo drevo, ki bo na našem vrtu raslo skupaj z malčkom in mu med igro nudilo senco. Vsako leto fotografirajmo drevo skupaj z otrokom in opazujmo, kako sta oba napredovala.

foto: Unsplash

Izbor urednika