Trenčkot nekoč in danes

Gabrijela Vrbnjak 19.04.2019
Foto: Burberry

Miti o trenču pričajo, da so jih nosili že vojaki v blatnih jarkih prve svetovne vojne. V resnici se je trenč razvil iz nepremočljivih plaščev, ki sta jih razvila škotski kemik in izumitelj, Charles Macintosh in britanski izumitelj, Thomas Hancock v zgodnjih 1820-ih. Tisti, ki so trenču podobne plašče nosili med vojno, pa so bili predvsem častniški čini in višji. Plašč je takrat bil del uniforme, a hkrati tudi označevalec družbenega razlikovanja in razreda.

Leto 1820 - doba izumiteljev

Plašči iz časa 20. let 19. stoletja, izumiteljev Macintosha in Hancocka, so bili odporni na dež in narejeni iz gumiranega bombaža. Namenjeni so bili za moško modo, katerih dnevi so vključevali jahanje, streljanje, ribolov, dejavnosti na prostem in vojaško obveznost. Ko se je tehnologija razvila, je gumijasta prevleka postala bolj zračna ter bolj odporna na vodo.

Leto 1853 in 1879 - Aquascutum in Burberry

Leta 1853 je krojaška gospoda, John Emary, razvil izboljšan dežni plašč, ki ga je izdelal pod imenom svojega podjetja Aquascutum (iz latinščine, kar pomeni „voda“ in „ščit“). Thomas Burberry, mladi draper iz Hampshira, pa je leta 1856 temu sledil z ustanovitvijo svoje družbe Burberry. S tem, ko so posamezne niti bombažnih in volnenih vlaken postale odporne proti vremenskim vplivom, je bila Burberryjeva gabardin tkanina, izumljena leta 1879, še vedno tista, ki je najbolje dihala in tako bila priljubljena pri raziskovalcih, letalcih in drugih pustolovskih gospodih.

Trenč Burberry iz 1. svetovne vojne. Foto: Burberry

Oba, Aquascutum in Burberry, si prilaščata izum trenča, toda resnica je, da sta podjetji pomagali popularizirati že obstoječi plašč in ga prilagoditi za vojaško uporabo. Podoba silovitega višjega častnika, ki je hrabro pomagal pri vojni, medtem ko je nosil svoj plašč, je pripomogla k utrditvi stila. Plašči podjetij Burberry in Aquascutum so bili dragi, cenovno dostopni samo za dobro situirane, vendar so cenejše različice tržili številni trgovci na drobno - podobno kot danes. Tako so plašče začeli nositi tudi tuji vojaki in civilisti.

Čas vojne - kaki barva

Trench coat, beseda je bila prvič uporabljena leta 1916, je bil v tistem času na dvojno zapenjanje, zožan v pasu in nato širši vse do kolen. Hrbtni del plašča je omogočil, da je voda odtekala, predel na rami pa je zagotavljal prezračevanje. Žepi so bili globoki, manšete so se lahko še zategnile, gumbi na vratnem delu pa so pomagali pri zaščiti pred strupenimi plini. Epolete na ramenih so označevale rang uporabnika. Med vojno je bil plašč v kaki barvi, da bi zagotovil kar se da najboljšo kamuflažo.

Leta 1937 Burberry sponzorira rekordni let iz Croydona v Cape Town v letalu The Burberry. Pilot Arthur Clouston in Betty Kirby-Green nosita Burberry trenčkot. Foto: Burberry

Hollywood in romantika

Trenčkot so med drugo svetovno vojno ponovno začeli nositi policisti, v 40. letih prejšnjega stoletja pa ga je Hollywood začel romantizirati. Hollywood je zamenjal podobo častnika s podobo novinarja, gangsterja, detektiva, vohuna in podobo zapeljive femme fatale.

Trenč danes

Danes se modni oblikovalci, kot so Martin Margiela, Rei Kawakubo in Jean-Paul Gaultier, ponovno vračajo k trenču. Trenčkot pa še vedno ostaja zaščitni znak hiše Burberry. V svojih kolekcijah jih ponujajo tudi druge high street znamke, pa tudi drugi oblikovalci in modne hiše. Čeprav je plašč izgubil direktno povezavo z vojsko, je še vedno izjemen kos, ki ne sme manjkati v naših omarah.

Nekaj trendovskih kosov si oglejte v galeriji:

Fotogalerija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča