Volkswagnova električna ofenziva se nadaljuje

Matej Jurgele 24.08.2020
db2020au00173large

Svetovna premiera modela ID.4 je predvidena za konec meseca septembra. Pri skupini Volkswagen si prizadevajo postati vodilni avtomobilski proizvajalec na svetu na področju e-mobilnosti. V ta namen bo skupina v obdobju do leta 2024 investirala približno 33 milijard evrov, od tega je 11 milijard evrov namenjenih znamki Volkswagen. Znamka pričakuje, da bo leta 2025 proizvedla 1,5 milijona električnih avtomobilov.

"Volkswagen z modelom ID.4 dodaja svoje električno vozilo v segmentu kompaktnih SUV vozil, ki je trenutno najbolj rastoči svetovni segment vozil", je dejal Ralf Brandstatter, izvršni direktor znamke Volkswagen. "Po ID.3 je to že drugi model, ki temelji na modularni zasnovi (MEB). V prihodnosti bo avtomobil izdelan in naprodaj v Evropi, na Kitajskem, kasneje pa tudi v ZDA. Tako globalno razširjamo platformo MEB in postavljamo gospodarske temelje za uspeh naše ponudbe električnih vozil."

Električni športni terenec SUV VW ID.4 je zasnovan zelo aerodinamično. Ralf Brandstätter je pri tem dodal: "Dobra aerodinamika zmanjšuje zračni upor in povečuje doseg – glede na izbrano baterijo bo ta pri ID.4 lahko znašal do kar 500 kilometrov."

Baterija, ki je nameščena globoko v dnu karoserije, zagotavlja nizko in s tem za vozno dinamiko optimalno težišče ter zelo dobro uravnoteženo porazdelitev osnih obremenitev. Kot vsi modeli s platformo MEB bo tudi ID.4 zaradi kompaktne tehnologije električnega pogona v notranjosti ponujal neobičajno veliko prostora. Tudi v notranjosti vlada digitalna in minimalistična zasnova - stikala so namreč povsem ''na dotik''.Za Volkswagen pomenita ID.4 in ID.3 pomembna mejnika, s katerima bo znamka do leta 2050 dosegla povsem nevtralno bilanco CO2 – skladno z določili pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. Že do leta 2025 naj bi se izpusti CO2 na ravni vseh Volkswagnovih vozil zmanjšali za tretjino. Volkswagen trenutno vlaga milijardo evrov v elektrifikacijo svoje modelske ponudbe in hibridizacijo čim večjega števila vozil - polnjenje električnega avta doma. Tudi hibridi vseh vrst v običajnih modelih, kot je recimo Golf, bodo pomagali pri zmanjšanju teh emisij.

Fotogalerija

volkswagen id.4 volkswagen id.4 volkswagen id.4

Izbor urednika