Prihaja električni Volkswagen e-up!

Matej Jurgele 19.09.2019
Prihaja električni volkswagen e-up!

Stroški nakupa so torej manjši, doseg pa je odslej večji: z novim baterijskim sistemom zdaj znaša do 260 km. In kar je še pomembno: kljub kompaktnim dimenzijam je Volkswagen e-up! popolnoma funkcionalen avto s prostorom za širi osebe. Omogoča pametno mobilnost in ničelne emisije za podjetja, voznike službenih vozil in za prosti čas.

Kos bo vsem nalogam

Nove baterijske celice bodo odslej omogočale večji doseg. Kapaciteta baterij se je povečala z 18,7 na 32,3 kWh. Funkcionalni doseg je tako večji in znaša do 260 km. Vse to pomeni, da je novi e-up! kos domala vsem dnevnim relacijam v mestnem okolju – bodisi v prostem času ali med službenimi obveznostmi. 

Časi polnjenja baterij so kratki: pri polnjenju z enosmernim tokom (DC) z močjo 40 kW je baterijo do 80 odstotkov mogoče napolniti že v 60 minutah. Serijska aplikacija "maps + more" pri tem omogoča, da uporabnik zažene, prekine in časovno nastavi polnjenje prek pametnega telefona. Enako velja za klimatiziranje mirujočega vozila, ki je pri e-up! prav tako serijsko.

Mestni specialist

Novi Volkswagen e-up! pa kljub vsem prednostim za okolje zagotavlja tudi obilo užitka v vožnji. Eden od razlogov za to je njegovo nizko težišče – baterije so namreč vgrajene v dno vozila. Poleg tega lahko elektromotor z močjo 61 kW pri speljevanju takoj zagotovi maksimalni navor. Mestni specialist tako za pospešek do 100 km/h potrebuje le 11,9 sekunde; najvišjo hitrost doseže pri 130 km/h

Volkswagen bo odslej imel v ponudbi več električnih avtomobilov kot kadarkoli doslej. Tudi pri štirivratnem e-up! se bo obseg proizvodnje – po napovedih – v primerjavi s predhodnikom občutno povečal. Serijska oprema vključuje avtomatsko klimatsko napravo, radijski sistem "composition phone" z Bluetooth vmesnikom in DAB+, sistem za integracijo pametnega telefona "maps + more", večfunkcijsko aplikacijo in asistenco za ohranjanje smeri Lane Assist

Na voljo tudi subvencije

Kupcem električnih vozil so dandanes marsikje že na voljo subvencije. V Nemčiji bodo kupci modela e-up! poleg državne subvencije v višini 2.000 evrov prejeli še ekosubvencijo s strani Volkswagna, ki bo znašala 2.380 evrov. 

V Sloveniji subvencija za električna vozila trenutno znaša vse do 7.500 evrov. Z nizko ceno in subvencijami bo ta električni avtomobil nedvomno zanimiv tudi z ekonomskega vidika. Volkswagen poleg tega za baterije zagotavlja jamstvo za dobo 8 let oz. prevoženih 160.000 kilometrov.

Več na: volkswagen.si

Fotogalerija

Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča