Kako izbrati primerno kolo?

Gabrijela Vrbnjak 29.05.2020
kolo

Kolesarjenje je vse bolj priljubljeno. Če smo se ravnokar odločili začeti kolesariti je tukaj nekaj nasvetov, ki nam bodo prišli prav, preden zares pričnemo.

Kako izbrati primerno kolo?

Ko začnemo raziskovati, kako izbrati primerno kolo, se zdi vse skupaj precej tehnično in naporno. A v resnici ni tako - še pred nakupom kolesa razmislimo, na kakšen način ga bomo uporabljali. Na primer: za rekreacijo, prevoz na delo, obisk, gorsko kolesarjanje ipd. Zelo pomembno je vedeti tudi, kako veliko kolo potrebujemo.

Cestno kolo

Če iščemo hitro in lahko kolo, ki nam bo najbolj prišlo prav pri vožnji na delo, daljši vikend izlet ali kot statično kolo za rekreacijo, izberimo cestno kolo. S takim kolesom pa ni priporočljivo kolesarjenje na off-road poteh, zaradi njegovih tankih koles, krhkega in okretnega okvirja.

foto: Unsplash

Gorsko kolo

Za dogodivščine ob urejenih poteh, pa tudi za vožnjo s prijatelji in družino, bo prava izbira gorsko kolo. Bolj avanturistični izberimo vzmetenje in vzravnano krmilo za bolj pokončen položaj. Gorska kolesa so idealna, če potujemo po težjih terenih. Imajo pnevmatike z oprijemom in vzmetenjem, ki absorbirajo sunke, poleg tega pa tudi širšo paleto prestav, ki nam pomagajo pri vzpenjanju. Gorsko kolo je primerno, če se želimo odpraviti na terenske poti in se lotevati kamnitih poti in travnatih gričev.

foto: Unsplash

Pustolovsko/gramozno kolo

Če nismo prepričani, ali kupujemo cestno kolo ali terensko kolo, je pustolovsko/gramozno kolo kompromis. V stilu dirkalnih koles s krmilom - vendar z debelejšimi pnevmatikami kot pri cestnem kolesu - se bomo lahko vozili po gramoznih poteh. Lahko pa ga uporabljamo tudi kot domače notranje kolo na turbo trainerju oz. trenažerju.

foto: Unsplash

Turbo trainer (trenažer)

Če želimo svoje kolo spremeniti v dvoransko/domače vadbeno kolo, potem je naložba v turbo trainer, orodje, ki naše kolo pretvori v stacionarni trener, še kako vredna. Trenažer lahko povežemo z aplikacijo, kot je Zwift, zaradi česar je redno rekreiranje veliko bolj zabavno in strukturirano. Odlična stvar pri treningu v zaprtih prostorih in da se izognemo slabemu vremenu, pa kljub temu kolesarimo. Na srečo večina trenažerjev ustreza večini koles, vendar pred nakupom kolesa in turbo trainerja, vseeno preverimo, ali je tisti, ki ga želimo, združljiv z našim kolesom. Prav tako razmislimo, kam bomo v stanovanju vse skupaj postavili.


Hibridno kolo

Kombinacija cestnega in gorskega kolesa, to je hibridno kolo. Verjetno je najboljša izbira, če ne vemo točno, v kakšni vrsti vožnje se bomo vozili. Hibridi običajno dajejo kolesarju bolj pokončen in udoben sedeč položaj, kar pomeni tudi, da bomo imeli dober pogled na pot pred nami.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča