slider

Zlate barve jeseni in belih Lipicancev

Janko Zrim

Kobilarna lipica, ki je pred kratkim praznovala 440 let obstoja in je najstarejša evropska kobilarna, ki neprekinjeno vzreja isto pasmo konj.   Lipicanec, beli konj, ki ga poznajo po celem svetu izhaja iz majhne kraške vasice Lipica, ki je skozi stoletja postala center vzreje teh plemenitih živali in skriti turistični biser.

»Velbanca«. Najstarejša in najpomembnejša štala v kobilarni Lipica je bila z grajena leta 1703 in predstavlja simbol in ponos zgodovine v Lipici.

In prav jeseni je Lipica najlepša, ko se v tisočerih barvah jeseni ponosni beli Lipicanci sprehajajo med belimi ograjami in opazujejo redke obiskovalce. Lipico na srečo še ni zajel turistični bum in množica turistov, zato so jesenski dnevi, ki so pred nami idealni za obisk.
Sprehod ob belih ograjah, ki krasijo posestvo in ohranjajo misel na stoletno zgodovino.

V Lipici se lahko še vedno sprehajate po delu posestva čisto sami in
uživate v miru. Sem in tja vas bo elegantno zmotil le kakšen radovedni konj ali igralec golfa.
Odnos ljudi in konj v Lipici temelji na spoštovanju in ljubezni.

Bogata zgodovina in novi hotel Maestoso
Sicer pa boste, poleg sprehajanja, imeli v Lipici kaj početi in videti. Po desetletjih stagnacije, se kobilarna Lipica ponovno obnavlja in prebuja. Tako je bil letos odprt prenovljeni hotel Maestoso, ki je dobil ime po enem od klasičnih linij lipicanskih žrebcev. Odlično zasnovan objekt, ki oblikovalsko združuje kombinacijo moderne zasnove s tradicijo belih ograj in hlevske opreme. Okušali boste lahko izvrstno kraško kulinariko, priporočamo pa tudi, da prenočite in doživite nepozabna jutra in prebujanje s konji.
Prenovljeni hotel Maestoso.
V sklopu kobilarne si lahko ogledate tudi interaktivni muzej v katerem boste spoznali zgodovino kobilarne in izvedeli vse o tem edinstvenem kraškem belem konju. Seveda pa boste največ izvedeli, in lahko tudi vprašali, na vodenem ogledu, kjer si konje lahko ogledate v svojem naravnem okolju, pogledate v najstarejšo štalo »Velbanca« iz leta 1703 in, ko je na sporedu, ogledate tudi trening ali predstavo svetovno znane šole jahanja.
Glavni muzej Lipikum vam na interaktiven način  pokaže vse, kar ste kdaj želeli vedeti o Lipici in lipicancih. 

Pred dnevi je bil na Televiziji Slovenija premierno predstavljen izobraževalno-dokumentarni film »Lipicanci«, ki si ga je vredno ogledati: rtvslo.si

Lipicanci so rojeni temni in zaradi mutacije v genih po štirih do sedmih letih postanejo beli. Šolanje mladih žrebcev se začne pri treh let in traja do pet let. Učijo različnih oblik hoje, natančnih gibov, zavojev, skokov in elegance v gibanju. 

Več na lipica.org

Fotogalerija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča