Vrbsko jezero - na morje na Koroško

CITYLIFE 04.08.2019
Vrbsko jezero

Na avstrijskem Koroškem je moč najti več kot 1200 jezer in drugih stoječih voda, med vsemi najbolj znano pa je Vrbsko jezero, ki je od Ljubljane oddaljeno le 90 kilometrov. Wörthersee (kot se jezero imenuje v izvirniku) je ime dobilo po svojih nekdanjih otokih, predvsem po tistem na južni strani, ki mu Avstrijci rečejo Maria Wörth, Slovenci pa preprosto Otok, čeprav to v resnici ni več, saj ga je nižanje vodne gladine v 18. stoletju povezalo s kopnim. Dva otočka v bližini Poreč sta vendarle ostala do današnjih dni.

Vrbsko jezero.

Na vzhodu podolgovatega jezera ledeniškega izvora leži prestolnica Koroške, Celovec, ki mu pravijo tudi vrtnica Vrbskega jezera, na zahodu pa mondeno mestece Vrba (Velden) s 7.500 prebivalci. S turistično tradicijo se ponaša že dobrih pet stoletij, jezeru pa je v slovenščini tudi dalo ime. Zaradi petičnosti, razkošja, živahnega nočnega življenja, slovite igralnice in kopice prestižnih hotelov se je Vrbe prijelo ime avstrijski Monte Carlo

Svojo slavno zgodovino tu piše še razkošen hotel s petimi zvezdicami na samem nabrežju jezera, Schlosshotel Velden, v katerega so pred več kot stotimi leti preuredili grad iz leta 1590. Nemudoma je postal magnet za slavne in kronane glave, danes pa spada pod okrilje verige Falkensteiner. Zaradi svoje romantične podobe z značilno rumeno fasado je menda največkrat fotografirana atrakcija; impresivna zgradba je bila nemalokrat prizorišče filmskih snemanj in osrednje prizorišče ene najbolj priljubljenih televizijskih nadaljevank z začetka 90. let z enostavnim naslovom Grad ob Vrbskem jezeru (Ein Schloss am Wörthersee). Na severu se nahaja še manjše naselje Poreče(Pörtschach), ki slovi po cvetličnih promenadah, poletnih dogodkih in čudovitih starinskih vilah.

Razkošen hotel s petimi zvezdicami Schlosshotel Velden.

Koroško morje

Jezero, dolgo slabih 17 kilometrov, široko največ 2 kilometra in globoko največ 85 metrov, se ponaša z izjemno čisto, menda celo pitno vodo, ki naj bi se poleti segrela na resnično tropskih 27 stopinj. Napajajo ga podvodni vrelci, obdajajo pa ga z gostimi gozdovi poraščeno zeleno gričevje in beli alpski vršaci, kar ustvarja edinstveno mikroklimo, ki še najbolj spominja na mediteransko. Zato ne preseneča, da glavnemu koroškemu adutu poletne sezone rečejo kar 'Koroško morje'

Značilna stroga podalpska arhitektura Koroške se ob jezeru preobrazi v bolj romantično in igrivo, pred očmi vstajajo podobe barvitih objezerskih vil s kopališči, ovenčane z vrtovi in sadovnjaki ter zasebnim dostopom do plaže. Mimogrede, njihove cene se lahko primerjajo s cenami na Dunaju. Svoj pečat sta podobi tukajšnjih vil in hotelov vtisnila predvsem dva arhitekta: Josef Viktor Fuchs konec 19. stoletja in Franz Baumgartner v prvi tretjini 20. stoletja. Nekatere njun arhitekturni slog spominja na mediteranskega, zaradi značilnih potez tukajšnjih stavb pa so ga poimenovali kar vrbska arhitektura

Vrbska arhitektura.

Te lepote so najlepše vidne, kajpada, z jezera. Njegovo bleščečo gladino režejo številne jadrnice, ladje in čolnički, število hitrih motornih čolnov je iz ekoloških razlogov omejeno, možno pa je zapluti celo s pravim parnikom, Thalio, ki velja za enega najstarejših v Evropi. 

Užitek v gibanju

Moto Vrbskega jezera je poleg vrhunskega razvajanja telesa, duha in brbončic (o slednjem malo kasneje) v zadnjih letih postalo gibanje. Pa naj bo to pohodništvo, tek, (gorsko) kolesarjenje, plezanje, jadranje, potapljanje, smučanje na vodi, parasailing, wakebording ali igranje golfa – jezero in njegova okolica dobesedno vrvita od živahnih aktivnosti.

Še najbolj po 57-kilometrski krožni trasi okoli jezera, neskromno poimenovani tudi Kraljevska pot, z okoli 200 metrov vzponov in spustov, ki ponuja številne veličastne razglede na modro-zeleno gladino, Celovec in Karavanke. Tematsko je pot razdeljena na štiri astrološke elemente (voda, zemlja, zrak in ogenj) ter dobro opremljena s tablami, ki pojasnjujejo kulturno, naravno in zgodovinsko dediščino okolja. Pohodniki, kolesarji in sprehajalci imajo tu absolutno prednost pred avtomobili, saj je vožnja po poti – razen na južni strani jezera – ob določenih obdobjih prepovedana. Pot nima začetka in konca, vstopiti in zapustiti jo je možno kjer koli, vrniti pa se je možno tudi z ladjo, kar omogočajo številne vodne povezave. S 54 metrov visokega razglednega stolpa Pyramidenkogel s tremi ploščadmi, ki so ga leta 1968 zgradili na vrhu panoramskega griča na južni strani jezera, se ponuja edinstven razgled na bližnja jezera, Karavanke, Triglav in Peco.

Kolesarska krožna trasa okoli jezera je dolga 57 kilometrov.

Okolica nudi še vrsto izletniških užitkov, poleg že omenjenega romarskega Otoka, ki privablja s sakralnimi spomeniki in lepo naravo, se par kilometrov južno od Vrbe nahaja zanimiv dvorec Rožek (Rosegg), v katerem so razstavljene voščene lutke, poleg dvorca pa sta še zanimiva živalski vrt in grajski vrtni labirint, ki velja za največjega v Avstriji. Na vzhodnem delu Celovca leži park svetovnih čudes v malem, Minimundus. Še malo dlje v smeri severovzhoda pa se nahaja impresivna grajska utrdba Visoka Ostrovica (Hochosterwitz) s številnimi varnostnimi stolpiči.

Dogaja se …

Poletje na Vrbskem jezeru in okoli njega zaznamujejo številni festivali, prireditve in tekmovanja. Več kot 2.000 tekmovalcev se vsako leto 1. julija udeleži avstrijskega Ironmana, zelo priljubljena in obiskana sta tudi koroški tek ob jezeru (avgusta) ter kolesarski maraton, organizirajo še golf in turnir odbojke na mivki, na tradicionalnih srečanjih se tu dobivajo ljubitelji Rolls Roycev, Bentleyjev in Harley Davidsonov, kar je nedvomno prvovrstna paša za oči. Svoj avtomobilski šov pa vsako leto od leta 1981 dalje organizirata tudi Audi in Volkswagen. V Porečah že 15. leto zapored odvija slikovit festival bodypaintinga, ki ga neskromno imenujejo največji in najpomembnejši svetovni festival te umetnosti, saj poleg atraktivnega tekmovalnega dela prinaša še obilo modnih in glasbenih dogodkov. "Seksi, s stilom in poponoma v belem" je zapovedana garderoba za že tradicionalno, razvpito zabavo Fete Blansche, ki se po gostovanju na Dunaju in v Gradcu ustavi ob Vrbskem jezeru. Avgusta se jezero obarva roza z enim od večjih gejevskih dogodkov v Evropi, Pink Lake festivalom. Septembra pride na vrsto še vrbski vinski festival.

Avstrijskegi Ironman na Vrbsem jezeru.

Razvajanje brbončic

Raznovrstnost in recepti naših babic so vodilo koroške kuhinje, saj se tu mešata vpliv Mediterana in pristne domače kuhinje. To pa pomeni prvovrstne specialitete – od jezerske postrvi, do domačih klobas, prekajene šunke in slovitih skutnih žepkov. Najboljše domače koroške prigrizke kakopak strežejo v vinskih kleteh in na starih kmetijah, lično prenovljenih v gostilne. Gospodar kmetije se z gostom nemalokrat usede in ob fraklu sadjevca ali mošta pojasni, kako se je spreminjalo kmečko življenje. Ob jezeru so se tako uveljavile že tudi t. i. 'kulinarične poti'. 

Sloviti skutni žepki.

Med restavracijami velja omeniti Carame v Vrbi, kjer si je s svojimi ribjimi specialitetami in sledenjem vplivom alpskega ter jezerskega okolja šef kuhinje Andre Stahl prislužil dve kuharski kapi. Kape podeljuje eden najbolj vplivnih vodnikov po restavracijah, francoski Gault Millau – izjemnost restavracij rangirajo od ene pa do štirih kap. Tudi šef kuhinje lani odprte trendovske  (v kraju Techelsberg blizu Vrbe), Hubert Wallner, si je že prislužil dve kapi, njegov navdih pa je narava oziroma kot pravi: "Tu imamo vse, kar potrebujem za kuhanje: meso, zelenjavo, zelišča in jagodičevje." V neposredni bližini hotela Schlosshotel v Vrbi se, tako rekoč na samem jezeru, kot pove že ime, nahaja moderna restavracija Seespitz, ki preseneča z vedno novimi interpretacijami klasičnih regionalnih specialitet. Sol Beach Club pa ponuja inovativno mešanico azijske in koroške kuhinje.

Doživetje bivanja

Skupina najbolje ocenjenih hotelov ob Vrbskem jezeru nastopa pod skupno znamko Premium, kar pomeni vrhunsko kvaliteto. Tako se 16 hotelov ponaša s 4,5 oziroma 5 jadri (oznako, s katero klasificirajo hotele). Med njimi najdemo že omenjeni Schlosshotel, pa Casinohotel Velden, Balance, Villa Rainer, Parkhotel v Porečah – če omenimo le nekatere s petimi jadri.

Villa Bulfon v Vrbi. 

Slednje si denimo pripenja tudi prekrasna Villa Bulfon v Vrbi, graščina iz 15. stoletja, z ogromnim posestvom in dih jemajočim vrtom. Ali pa manjši romantični hotel Schloss Leonstein v Porečah, ki je del 600 let starega obzidja. Večji, z obilico aktivnosti in družinam prijazen vrhunski hotel v Porečah, je Werzer's, mlajšim parom in s posebno ponudbo za ženske vikende pa je na voljo trendovski Lake's, ki nudi tudi obsežen program razvajanja. Med Slovenci precej priljubljen hotel Landgasthof Trattnig pa se nahaja na mirnejšem Otoku.

Melodije v zraku

Mističnost lepote gorskega vodnega bisera, ki na 20.000 kvadratnih kilometrih združuje kozmični nasprotji – vodo in gore, kot ju pojmuje vzhodnjaška filozofija jina in janga – navdihuje vedno znova, tudi mnoge umetnike. Denimo skladatelja Gustava Mahlerja, ki je večino svojih del spisal v počitniški koči v Majrobniku (Maiernigg) blizu Celovca. Ali pa Johannesa Brahmsa, ki je rad počitnikoval v Porečah in tu v zgolj nekaj mesecih ustvaril svojo Drugo simfonijo, ki, najbrž ne naključno, velja za najvedrejšo izmed njegovih štirih umetnij. Svoj navdih pa je nedvoumno pripisal prav prelepi deželi: "Tukaj na Koroškem brenčijo melodije skozi zrak!"

Besedilo: Alenka Kotnik
Fotografije: Wörthersee Turismus Gmbh, Foto Gerdl, Foto Horst, Janko Zrim

Fotogalerija

Vrbsko jezero Vrbsko jezero Vrbsko jezero Vrbsko jezero Vrbsko jezero Vrbsko jezero Vrbsko jezero Vrbsko jezero Vrbsko jezero Vrbsko jezero Vrbsko jezero Vrbsko jezero Vrbsko jezero Vrbsko jezero

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča