Vodič po Toskani

Klavdija Rupar 20.07.2021
italy-4256018960720

Vsako potovanje, ki nam uspe v teh korona časih, je prav posebna mala zmaga. Pa niti ne govorim o potovanjih izven Evrope, ampak že skok na Hrvaško ali v Italijo za nekaj dni, sem nam zdi nekaj posebnega.

Za letošnji rojstni dan sem si želela teden dni preživeti v Toskani. Firence in Sieno sem sicer že obiskala šest let nazaj, zanimala pa me je še prava toskanska pokrajina in ostala manjša mesteca.

Če razmišljate o potovanju po Toskani, smo zato za vas pripravili kratek vodič.

Foto: Pixabay

Vstop v državo in trenutna situacija

Prva stvar, ki zanima večino popotnikov v trenutni situaciji, je, kako lahko vstopamo v državo, v katero potujemo. V Italijo je možen vstop z zelenim potrdilom, kar pomeni pogoj PCT (hitri test/prebolelost/cepljenje). Poleg tega je potrebno izpolniti tudi obrazec EU digital passanger locator. Na mejah sicer preverjajo redko, a dokumente potrebujete v primeru, da vas kdo ustavi znotraj države.

V Italiji so trenutno maske obvezne le v notranjosti, zunaj pa le primerih, če je gneča in ni možno vzdrževati varne razdalje. Naj omenim, da je dva tedna nazaj kljub temu velika večina Italijanov maske nosila tudi na prostem.

Nastanitve

Trenutna situacija je poskrbela, da je Toskana tudi v glavni sezoni precej bolj prazna, cene prenočitev pa so precej nizke. Eno najbolj priljubljenih prenočišč v tem delu Italije so Agriturismi - turistične kmetije, kjer poleg lepo urejenih apartmajev skoraj zagotovo dobite v ceno vštet še zajtrk in bazen. Cene za takšno nastanitev se gibljejo med 60 in 70 evrov za dve osebi na noč. Seveda lahko spite tudi v klasičnih apartmajih, ki jih na bookingu najdete že od 40 evrov za dve osebi.

Hrana

V Italiji zagotovo ne boste jedli slabo. Najbolj znani so sicer po pašti (testenine) in pici, velik poudarek pa je tudi na raznoliki izbiri zrezkov, kot sta fiorentina ali tagliata. Ne glede na to ali boste jedli na najbolj znanem trgu ali v najbolj zakotni restavraciji, hrana bo povsod odlična.

Foto: pexels

Vino

Toskana je najbolj znana po dveh vinih: Chianti in Brunello. Obe znamki imata predvsem rdeča vina. Brunello je precej močno in podobno slovenskim vino, Chianti pa je manj trpek in precej bolj piten.

Poševni stolp v Pisi

Ena najbolj znanih znamenitosti, ne le v Toskani, ampak po celem svetu, je poševen stolp v Pisi. Stolp je prava atrakcija, okoli katere najdete ogromno turistov, ki si želijo narediti eno izmed zabavnih fotografij, na kateri potiskajo stolp. Možno se je tudi povzpeti na vrh stolpa, vendar pazite - stolp je nagnjen, zato se vam bo na vsake toliko lahko rahlo zavrtelo. A je vredno, saj vas na vrhu pričaka čudovit razgled nad mestecem Pisa.

Foto: Pexels

Najboljši sladoled na svetu

Iz Pise se odpravite do San Gimignana, kjer si v Galaterii Dondoli privoščite najboljši sladoled na svetu - lahko potrdim, res je eden najboljših, kar sem jih kdaj poskusila, neverjetna pa je tudi sama izbira, poskusite namreč lahko sladoled z okusom penine.

Pizza del Campo

V Sieni si oglejte glavni trg Pizza del Campo, okoli katerega je dolga vrsta restavracij, na njem pa v začetku julija vsako leto prirejajo tudi konjske dirke.

Ponte Vecchio in Duomo

V Firencah se povzpnite na kupolo katedrale ali pa na stolp zraven katedrale - v vsakem primeru se vam bo odprl krasen pogled čez celotno mesto. Od daleč slikajte enega najbolj znanih mostov na svetu Ponte Vecchio ali se sprehodite čez Boboli vrtove.

Foto: pexels

Odkrivajte toskansko pokrajino

Naj mesteca ne bodo edina postojanka. Zapeljite se po čudovitih toskanskih gričih in si oglejte čudovite razglede na prostrano pokrajino, ki jo pokrivajo oljke, vingoradi in ciprese.

Vožnja

Italijani so izredno gostoljubni in verjamemo, da boste ob obisku njihove države več kot uživali. Edino, na kar morate biti pozorni, je njihova vožnja - Italijani namreč niso najbolj spretni vozniki, zato dodatna previdnost in dobro opazovanje nikakor niso odveč.

Foto: pexels


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča