TOP popoldanske dejavnosti za otroke

Anja Mrevlje 12.09.2019
Foto: Pexels

Obšolske dejavnosti zagotovo pozitivno vplivajo na otrokov razvoj in njegovo osebnost. Vendar pa moramo biti pri izbiri dejavnosti previdni, da otrokom ne predstavljajo prevelikega stresa. Strokovnjaki menijo, da naj bi imel otrok do desetega leta le eno dejavnost, preostali čas pa naj bi porabil za igro. Popoldanske dejavnosti naj bi dopolnjevale šolske obveznosti in zagotavljale razvoj ne telesnem, čustvenem in socialnem področju. 

Športna aktivnost - plavanje

Veliko otrok obožuje aktivno preživljanje prostega časa, zato se skupaj s starši velikokrat odločijo za športno dejavnost. Ponudba le-teh je velika, saj so na voljo različne športne dejavnosti, kot so plavanje, nogomet, tenis, gimnastika, plezanje in druge. Plavanje oziroma plavalna vadba pozitivno vpliva na otrokov telesni, socialni in psihološki razvoj. Otrok pa se pri plavanju nauči tudi reda, discipline ter vztrajnosti. 

Jezikovni tečaji

Z začetkom šolskega leta se začnejo tudi vpisi v različne jezikovne tečaje. Najbolj idealno obdobje za učenje tujih jezikov je še pred vstopom v šolo, saj si otroci hitreje zapomnijo in povezujejo besede. Tako da, prej ko se otrok sreča z novim tujim jezikom, lažje se ga uči. Učenje tujega jezika med drugim izboljšuje spomin, povečuje kreativnost in poveča sposobnost reševanja problemov in različnih nalog. Znanje tujega jezika pa otroku koristi tudi pri njegovem nadaljnem izobraževanju in v času študija. Z učenjem tujega jezika pa se srečuje in spoznava druge kulture.

Z začetkom šolskega leta se začnejo tudi vpisi v različne jezikovne tečaje.

Igranje inštrumenta

Tudi glasba pozitivno vpliva na razvoj otroških možganov. S pomočjo glasbe se dokazano razvije poseben del možganov, ki povezuje obe možganski polovici, desno in levo. S pomočjo učenja glasbe se izboljša tudi prostorska in časovna sposobnost. Z igranjem inštrumenta otroci razvijajo tudi motorične sposobnosti in koncentracijo. 

Likovne delavnice

Na likovnih delavnicah se otroci srečujejo z različnimi likovnimi področji kot so risanje, slikanje, kiparstvo, grafika in skozi delavnice krepijo oblikovalske veščine in lastno domišljijo. Spoznavajo različne likovne tehnike, odkrivajo svet barv in krepijo ročne spretnosti. 

Otroci skozi likovne delavnice ustvarjajo svoje umetniške talente. Foto: Pexels

Ples

Ples je vrsta izražanja, govorica telesa, ki se izraža skozi ritem glasbe. Ples pri otrocih poleg zdravega telesnega stanja izboljšuje tudi medsebojno komunikacijo in sodelovanje, pripomore k lepšemu vedenju in izboljša samozavest.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča