Top 5 jedi, ki jih morate poskusiti, ko obiščete Avstrijo

Helena Peterlin 08.10.2021
kulinarik-gedeckter-tischoesterreich-werbungharald-eisenbergern

Ne glede na to, ali greste na eno izmed vrhunskih smučišč, sprostite telo in dušo v enem izmed vrhunskih centrov za sprostitev ali preprosto spoznate čari in kulturno dediščino avstrijskih mest, je spoznavanje in degustacija lokalne gastronomije nepogrešljiv del za vsako dobro potovanje!

Koča v Lech Zürs am Arlberg © Lech Zürs Tourismus GmbH / Daniel Zangerl

Bogata avstrijska kulinarična kultura ne ponuja le aromatičnih odkritij za brbončice, ampak tudi pripoveduje zgodbo o državi in njenih prebivalcih. Spodaj vam predstavljamo 5 tradicionalnih jedi, ki jih morate okusiti, ko ste v Avstriji, pa tudi najboljša mesta, kjer to lahko naredite.
Restavracija s panoramskim razgledom Eissee © Nationalpark Hohe Tauern Kärnten / Franz Gerdl

Tafelspitz

"Tafelspitz" je poleg torte Sacher in dunajskega zrezka ena izmed klasik na vrhu seznama najljubših avstrijskih jedi. Nekoč je cesar sam norel zanj. Skrivnost tega recepta je v okusni govedini, narezani na trakove in postreženi z ocvrtim krompirjem in drobnjakovo omako. Gostje, ki so imeli čast jesti pri cesarski mizi zgoraj, pa so komajda uživali. Po sodni slovesnosti je bilo namreč predvideno, da bo obrok pripravljen takoj, ko bo cesar pospravil svoj pribor, in ker mu bodo hrano najprej postregli, bo velik del dvoran in častnikov ostal lačen. Legendarna Anna Sacher je tolažila svoje prazne želodce s stalnim kuhanjem sočnega "tafelspitza" – zato so cesarsko mizo neuradno preselili v bližnji hotel Sacher.
Tafelspitz © Österreich Werbung / Wolfgang Schardt

Izbor dunajskih restavracij, kjer lahko poskusite "tafelspitz":

Panonska ribja juha

Na svetu je veliko ribjih juh, vendar boste panonsko ribjo juho našli le v edinstveni pokrajini okoli gradiščanskega Nežiderskega jezera. To je zgodba o uspehu, ki se je začela že pri starih Rimljanih. Graščani niso izumili ribje juhe, je pa ta panonska juha res nekaj posebnega. Tako posebna je, da je že dolgo uvrščena v klasiko, poznavalci pa jo imenujejo "Burgenland bouillabaisse". Kar loči francosko ribjo juho od panonske, razen seveda različnih rib, so to predvsem začimbe. V Gradišču dodajajo juhi morske sadeže, pa slastne sestavine, kot so čebula, česen in paprika ter domači žafran, ki so ga ponovno odkrili v Gradišču in daje ribji juhi tudi polnejši okus ter mikavno rumeno-oranžno barvo.

Izbor restavracij, kjer lahko poskusite to edinstveno juho:

Dunajski zrezek

Ali ste vedeli, da je po legendi slavni dunajski zrezek v Avstrijo prišel šele leta 1857? Ne izvira z Dunaja, ampak iz Benetk. Že v 16. stoletju so italijanski kuharji pekli meso v drobtinah belega kruha, pred tem pa verjetno že judovski prebivalci Konstantinopla. Hrana se je v času avstrijskega cesarstva izpopolnila do te mere, da je postala točno tisto, po čemer je znana: neprimerljiva avstrijska specialiteta. Da ne omenjamo, da ga lahko okusite v skoraj vseh restavracijah, ki ponujajo tradicionalno avstrijsko kuhinjo.
Dunajski zrezek © Österreich Werbung / Wolfgang SchardtWiener Schnitzel © Kipferl Ltd.

Zgornje-avstrijsko vesolje cmokov

Cmoki so kulinarična vizitka Zgornje Avstrije - skupaj s peko in moštom (nemško: Brat’l und Most). Zahvaljujoč odkritju prazgodovinskega "praknedla", velja območje okoli jezera Mondsee za rojstni kraj te majhne, okusne kroglice testa. Posoda z vročimi cmoki, sijočimi, enakomerno oblikovanimi in tesno zapakiranimi cmoki iz testa je užitek neposredno iz dežele sreče, brez katere si prebivalci Zgornje Avstrije ne predstavljajo življenja že več tisoč let. Najstarejši "praknedel" je bil najden v vasi vil sojenic iz mlajše kamene dobe. Torej, pred več kot 4.000 leti je bil okus okusnih kroglic iz testa jasno cenjen, zahvaljujoč temu je Zgornja Avstrija nedvoumno pridobila pravico do imena "domovina cmokov" - vsaj dokler se drugje ni pojavil še starejši, prazgodovinski cmok ...
Marelični cmoki Wachauer © Österreich Werbung / Wolfgang Schardt Tirolski knedli © Österreich Werbung / Wolfgang Schardt

Restavracije v avstrijskih regijah, kjer lahko poskusite specialitete s cmoki:

Sacher torta

Prehajamo na sladico, in ko govorimo o sladkem, si ne moremo, da ne bi omenili ene najbolj znanih svetovnih tort! Torta Sacher je najslajša skrivnost na svetu, simbol avstrijske prestolnice in sladkor na koncu številnih avstrijskih jedi, ne le avstrijskih. Njen rojstni dan je 5. decembra, zato je še posebej priljubljena med adventom in božičnimi prazniki, seveda si jo z veseljem privoščimo skozi vse leto. Prvotno "zaherico" razpolovimo na sredini in napolnimo z marmelado. Dosledno zapakirano v čudovite škatle jih več kot 360.000 pečenih tort na leto pošljejo po vsem svetu. Zaradi originalne Sacher glazure je ta sladka embalaža tako sočna in videti dobro tudi po transportu.
Torta Sacher © Österreich Werbung / Wolfgang Schardt

Kje na Dunaju boste poskusili najboljšo torto Sacher? Tukaj je priporočilo!

Več informacij o bogati avstrijski kuhinji najdete na www.austria.info/si!

Naslovna fotografija: Kulinarična miza © Österreich Werbung / Harald Eisenberger

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika