Tehnološki triki, ki vam bodo pomagali najti ravnotežje med delom in prostim časom

Klavdija Rupar 20.03.2023
pexels-photo-2764678.jpeg

Ko govorimo o delu, vam lahko tehnologija pri njem zelo pomaga ali pa stvari tudi zelo poslabša. Je sicer res, da je delo s tehnologijo precej bolj efektivno, a po drugi strani tudi precej bolj utrujajoče. Zakaj? Ker smo s pomočjo tehnologije ves čas vsem dosegljivi in se ne znamo odklopiti niti v prostem času. Kar pa hitro lahko začne vplivati tako na odnose kot tudi na mentalno zdravje. Zato vam danes predstavljamo nekaj tehnoloških trikov, s katerimi boste lažje našli razmerje med delom in prostim časom.

Izbrišite, izbrišite, izbrišite

Če želite vsaj med vikendi imeti nekaj od prostega časa, potem je najbolj pametno, da vsak petek popoldan izbrišete aplikacijo za mail na telefonu. Ponovno jo lahko naložite v ponedeljek zjutraj. Ne le da vam bo to pomagalo, da vikend uživate brez vseh distrakcij, tudi sam teden boste začeli precej bolj mirno. 

Ne bojte se gumba "do not disturb"

Najbrž vam je nepredstavljivo, da se kar tako odklopite od sveta, a verjemite, ko se boste enkrat naučili, kako zaupati nastavitvi, si nikoli ne boste želeli iti nazaj. Če imate posebej telefon zase in za delo, potem lahko celotno napravo in vsa sporočila spremenite v "do not disturb" v urah, ko ne delate.


Odstranite obvestila

Četudi mailov ali sporočil na drugih platformah ne odpirate v zgodnjih ali poznih urah, to še ne pomeni, da ne motijo vašega prostega časa. Vseeno ste sporočilo pogledali in si dali mentalni zaznamek, da morate nanj odgovoriti kasneje. Zato obvezno izključite vsa nepomembna obvestila - tako na telefonu kot na računalniku - in se odklopite iz vseh distrakcij. 

Blokirajte distrakcije

Se med delom večkrat znajdete na spletni strani, ki nima veze s tem, kaj delate? Vse te distrakcije namreč samo poskrbijo, da se manj časa posvečate delu in preveč časa drugim stvarem, kar vas lahko samo upočasni in povzroči, da delate dlje časa. Zato si na določene aplikacije ali strani obvezno pripravite te blokade, ki naj trajajo ves čas vašega delovnika.

Sledite svojemu gibanju

Sledite prav vsakemu fizičnemu gibanju z uporabo pametne ure, vašega telefona ali neke vrste naprave, ki sledi vadbi. Postavite si točno določene cilje in naj vam naprava pomaga, da te cilje tudi dosežete. Napredek lahko spremljate čez celoten dan, aplikacija pa vam bo tudi dala vedeti, kdaj morate vzeti odmor.

Postavite si opozorila za odmor

Tako kot vam aplikacija da vedeti, kdaj je čas za gibanje, uporabite svoj telefon ali računalnik, da vam javi, kdaj si morate vzeti odmor. Vzemite si čas za malico ali pa naj vas aplikacija opozori, ko delate že celo uro. Naredite nekaj korakov, dihajte, prenehajte tipkati. Karkoli, da se sprostite in zadihate.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika