Foto: Unsplash

Svetovna mesta z najbolj atraktivno ulično umetnostjo

Teja Korošec 25.05.2018

Melbourne, Avstralija

Foto: Unsplash

Melbourne je poznan kot kulturna prestolnica Avstralije in to velja tudi za ulično umetnost. Čeprav so grafiti in stenske poslikave v mestu uradno prepovedane, jih prebivalci sprejemajo pozitivno in jih celo spodbujajo. 

Los Angeles, ZDA

Foto: Unsplash

Los Angeles zaznamuje v primerjavi z drugimi mesti v ZDA prav poseben stil ulične umetnosti. Izviral naj bi iz grafitov latino tolp. Za mesto je značilna tudi zabrisana meja med klasičnimi grafiti in stenskimi poslikavami ali murali. 

Berlin, Nemčija

Foto: Unsplash

Berlin je evropsko središče bogate ulične umetnosti. Pestra zgodovina, obilica praznih zgradb in cvetoča alternativna kultura v mesto privabljajo množico uličnih umetnikov. Po zanimivih poslikavah je najbolj poznan ostanek Berlinskega zidu.

São Paulo, Brazilija

Foto: Pixabay

Grafiti v brazilskem velemestu São Paulo skrivajo številna sporočila. Nekatere izmed njih bomo razumeli le, če se predhodno poučimo o zgodovini mesta. Gibanje ulične umetnosti se je namreč začelo kot politični protest v času diktature. 

Preberite še: 6 za okolju bolj prijazna potovanja

New York, ZDA

Foto: Pexels

New York je rojstni kraj modernih grafitov, zato ni presenetljivo, da je mesto s svojimi umetniki igralo ključno vlogo pri razvoju globalne ulične umetnosti. Za sprehod med uličnimi umetninami je priporočljiv obisk predela Brooklyn. 

London, Velika Britanija

Foto: Unsplash

London je bil v 90. let prizorišče razcveta ulične umetnosti, ki se je vrtela okoli skritih ulic, alternativnih galerij in "uderground" nočnega življenja. Danes v slavnem predelu East End ulična umetnost sobiva z razkošnimi klubi in prefinjenimi restavracijami. 

Buenos Aires, Argentina

Foto: Unsplash

Zaradi kolonialne arhitekture se bomo na ulicah Buenos Aires pogosto počutili kot sredi Evrope. V nasprotju z večino evrospkih mest, pa v argentinski prestolnici umetniki za novo poslikavo ne potrebujejo dovoljenja mestnih oblasti, kar se odraža v živahni ponudbi sodobne ulične umetnosti.

Lizbona, Portugalska

Foto: Visit Lisbon

Ulična umetnost je Lizbono preplavila v 90. letih, saj je bila pred tem strogo prepovedana. Danes mestni svet aktivno podpira ulične ustvarjalce, kar se odraža v cvetoči ponudbi vrhunskih poslikav. Turisti se lahko pridružijo tematskim ogledom ulične umetnosti, ki vključujejo obisk predelov Bairro Alto in Alfama. 

Izbor urednika