6 za okolju bolj prijazna potovanja

Teja Korošec 30.04.2018
Foto: Pexels

Pozanimajmo se o ponudnikih storitev

Foto: Pexels

Za naš planet bomo nekaj naredili že z izborom bolj trajnostno naravnanih ponudnikov storitev. Preden na primer izberemo turistično agencijo za izlet, je priporočljivo, da se pozanimamo o njihovem delovanju. Ključna so tri vprašanja: katere aktivnosti za zaščito okolja izvaja ponudnik, kako aktivnosti podjetja ščitijo lokalno floro, fauno ali kulturno dediščino, ter ali ponudnik zaposluje lokalne prebivalce. 

Izogibajmo se živalskim proizvodom

Za okoljsko ozaveščene popotnike velja pravilo, da nikoli ne kupujejo živalskih proizvodov, kot so na primer krzneni izdelki. Tudi lupin morskih školjk ne bi smeli kupovati za spominke. Z nakupom takih živalskih proizvodov namreč neposredno podpiramo trgovino z izdelki iz redkih in ogroženih živalskih vrst. 

Podpirajmo lokalno gospodarstvo

Foto: Pexels

Lokalno pridelani produkti in spominki niso vedno najcenejši, vednar ima ob njihovem nakupu naš prispevek k lokalnem gospodarstvu bolj neposreden in pozitiven učinek. Zato raje izberimo spominek s certifikatom avtentičnosti kot pa uvoženo kopijo. S tem bomo podprli tudi ohranjanje lokalnega kulturnega izročila.  

Podarimo pametno

Nekateri turisti na potovanja v države v razvoju s seboj prinesejo številne drobnarije, ki jih nameravajo podariti domačinom, še posebej otrokom. Strokovnjaki opozarjajo, da to ustvarja odnos odvisnosti in vzpodbuja beračenje. Če si želimo zares pomagati lokalni skupnosti, je zato bolje, da svoj denarni ali materialni prispevek odnesemo v lokalne organizacije in združenja, ki se ukvarjajo z razvojem območja. 

Preberite še: Obvezno branje pred obiskom posameznih držav

Potujmo z vlakom

Foto: Pinterest

Čeprav je v zadnjih let letalski prevoz vse bolj cenovno dostopen, je včasih modro premisliti, ali se na pot ne bi raje odpravili z vlakom. Seveda to velja za relativno bližnje destinacije. Ne le, da so potovanja z vlakom okolju mnogo bolj prijazna, tudi razgledi so naravnost čudoviti. 

Recimo ne plastiki

Znanstveniki in okoljevarstveniki so soglasni - plastika predstavlja enega izmed največjih problemov sodobnega sveta. Omejevanje uporabe plastike je še dodatno pomembno v državah, kjer so možnosti za recikliranje odpadkov omejene. Priporočamo, da na potovanja vsak vzame steklenico za večkratno uporabo in nekaj vrečk iz blaga, ki so vsestransko uporabne. 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča