Rifuzl - prva trgovina brez plastične embalaže pri nas

Klavdija Rupar 15.01.2019
Foto: Rifuzl

Trgovina Rifuzl, ki jo najdemo na Celovški cesti v Ljubljani, ima v ozadju zanimivo zgodbo.

Manca, ustanoviteljica trgovine, je pred nekaj leti s prijatelji sedela na plaži v Grčiji in žalostna opazovala odpadke v mivki – slamice, ovitke od sladoledov, čokoladic, plastične vrečke, majhne drobce plastike, itd.

Foto: Rifuzl

Začeli so debatirati o problematiki in prišli do ideje, da bi lahko odprli trgovino, kjer bi vso hrano prodajali brez plastične embalaže. Ko so se vrnili z dopusta, je začela raziskovati, če takšne trgovine že obstajajo in vsa navdušena ugotovila, da je nekaj takšnih trgovin po Evropi. Odkrila je Beo Johnson in zero waste gibanje, kupila njeno knjigo in počasi začela vnašati majhne spremembe v gospodinjstvo in nakupovanje. S fantom sta si tudi ogledala takšno trgovino v Munchenu in si tudi sama želela odpreti takšno trgovino.

Foto: Rifuzl

Vmes se je javila tudi Snaga in napovedala odprtje prve trgovine brez embalaže, a se ta trgovina do sedaj še ni odprla.

Foto: Rifuzl

Maja lani sta potovala po Indoneziji in ponovno opazovala naplavljeno plastiko in kupe smeti in to je bila prelomna točka. Odločila sta se, da bosta naredila korak naprej proti zmanjševanju plastike, spreminjala mislenost ljudi in jih spodbujala k spremembam, podpirala lokalne in ekološke pridelovalce hrane. Tako sta lani decembra odprla prvo trgovino brez embalaže v Ljubljani. V njej lahko dobimo vse, kar povprečno gospodinjstvo potrebuje v vsakdanjem življenju. V njej lahko najdemo žitarice, granole, suho sadje, testenine, hladno stiskana olja, vložnine, kozmetiko, izdelke za osebno higieno, ekološka čistila. Večina izdelkov je iz ekološke in lokalne pridelave.
facebook.com/rifuzl

Foto: Rifuzl

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča