Največja garažna hiša za kolesa na svetu

Tina Lagler 25.08.2017
Stationsplein Bicycle Parking

Pri osrednji železniški postaji v Utrechtu na Nizozemskem najdemo garažno parkirno hišo za kolesa, ki jo je oblikoval arhitekturni biro Ector Hoogstad Architecten, kmalu pa bo to postala tudi največja tovrstna parkirna hiša na svetu. Tri nadstropja, ki trenutno nudijo parkirno mesto 6000 kolesom, bodo v prihodnjih mesecih dodatno razširili in dodali še 1500 novih parkirnih mest, do konca leta 2018 pa bo na 17,100 kvadratnih metrih lahko parkiralo kar 12,500 koles.

Stationsplein Bicycle Parking, kakor se hiša imenuje, bo tako naslov največje garažne hiše prevzela parkirni hiši v podzemni postaji Kasai v Tokiu, kjer v kleti, 15 metrov pod zemljo, svoje kolo prepustimo avtomatskemu parkiranju med 9400 kolesi.

Garažna hiša v Utrechtu je odprta 24 ur na dan vse dni v tednu, prvih 24 ur je brezplačnih. Zgradili so jo, da bi bili železniška in avtobusna postaja, ki je tudi največji center javnega prevoza na Nizozemskem, bolj dostopni. Kolesarji vanjo vstopimo pri enosmernem sistemu zapornic, nato pa nas digitalni sistem s kartico vodi do prostega parkirnega mesta. Poleg parkirnega mesta tam najdemo tudi delavnico in kolesarsko trgovino s kolesarskimi deli in dodatki.

PREBERITE ŠE: Bikesphere - laserska luč, ki varuje kolesarje

Fotogalerija

Foto: Dezeen Foto: Dezeen Foto: Dezeen Foto: Dezeen Foto: Dezeen Foto: Dezeen

Izbor urednika