Bikesphere - laserska luč, ki označuje in varuje kolesarje

Tina Lagler 13.06.2017
Bikesphere

Bikesphere, inovacija, ki prihaja iz francoskega podjetja Michelin, sicer enega največjih proizvajalcev avtomobilskih pnevmatik na svetu, je namenjena kolesarjem, saj jim v mraku in ponoči zagotavlja varno vožnjo. Napravo namestimo na krmilo kot običajno kolesarsko luč, le da Bikesphere z dobro vidnimi laserji rdeče barve označuje kroge okoli kolesarja in tako osvetljuje varnostno razdajo, ki naj bi jo vozniki upoštevali, ko prehitevajo kolesarja.

Bikesphere ima svetlobni senzor in detektor, ki analizira kolesarjevo okolje in spremeni intenzivnost osvetljevanja, glede na situacijo. Če zazna, da se približuje avtomobil, bo laser na cesti projeciral dodatne žarke in opozoril na to opozoril oba voznika, avtomobilistu pa hkrati omogočil tudi pravočasno reagiranje. 

PREBERITE ŠE: Kolesarska steza, osvetljena s sončno energijo

Fotogalerija

Pri dnevni svetlobi se pri Bikesphere aktivira običajna kolesarska luč, saj tako privarčujemo z baterijo.V Bikesphere sta skrita svetlobni senzor in detektor, ki zaznava okolico.Po Michelinovih statističnih podatkih, eden od petih voznikov pri prehitevanju kolesarjev ne spoštujejo varnostne razdalje. Prav zato Bikesphere ob približevanju avtomobila deluje z dvojno lučjo.Bikespehere je del Michelinovega 'gibanja' Trendy Drivers, s katerim si želijo pri podjetju spremeniti navade voznikov in zmanjšati število prometnih nesreč.Bikesphere

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča