Najlepši mestni parki v Evropi

Gabrijela Vrbnjak 24.05.2019
Parc Guell v Barceloni. Foto: Depositphotos

V velikih evropskih mestih lahko kaj hitro pobegnemo hrupu iz središča mesta v naravo in miren, zelen kotiček. Kljub temu, da je evropska celina med manjšimi, je velika turistična atrakcija tako zaradi kulturnih kot tudi naravnih znamenitosti. Predstavljamo najlepše parke, naravne znamenitosti večine večjih evropskih mest, od Dunaja do Pariza.

Augarten - Dunaj (Avstrija)

Park Augarten na Dunaju se razprostira na 52 hektarjih. V parku se nahaja tudi baročni obrambni stolp iz 2. svetovne vojne. Glavna znamenitost pa je med drugim baročna palača Augarten, med drugim dom zbora dunajskih dečkov. Ta park je najstarejši baročni park na Dunaju, od centra mesta do parka pa je le 15 minut hoje.

Augarten na Dunaju. Foto: Pixabay

Hyde park - London (Velika Britanija)

Hyde park je znamenitost, vredna ogleda, kombinacija zelenih kotičkov, kipov in spomenikov ter številnih prostorov za zunanje aktivnosti za vso družino. V parku se nahaja spominska fontana princesi Diani, v bližini pa so tudi vrtovi Kensington, ki so zasloveli s Petrom Panom.

Hyde park v Londonu. Foto: Pixabay

Retiro - Madrid (Španija)

Zelo popularen tako med turisti kot tudi lokalci, nekoč last španske monarhije, je park Retiro v Madridu. S čolničkom se lahko zapeljemo po jezeru do kipa Alfonza XII, si ogledamo znamenito fontano Angel Caido, za počitek pa izberemo paviljon Florida Retiro. Ne smemo pa spregledati niti Rosaleda, vrta vrtnic. Znamenita pa je tudi čudovita palača Crystal palace.

Retiro v Madridu. Foto: Depositphotos

Mont des Arts - Bruselj (Belgija)

Ideja za park Mont des Arts v Bruslju se je porodila kralju Leopoldu II. v poznih 1800-ih. Park sestavljajo fontane in cvetlični vrtovi ter spomeniške znamenitosti.

Mont des Arts v Bruslju. Foto: Pixabay

Vondelpark - Amsterdam (Nizozemska)

Zelena pljuča Amsterdama, ali Vondelpark, so zelo obiskano mesto otrok, družin, športnikov in drugih obiskovalcev iz vsega sveta. Letno ima park kar 10 milijonov obiskovalcev, ki se lahko sprehodijo po številnih poteh in uživajo v miru narave. V parku so igrišča, kavarna in odprto gledališče.

Vondelpark v Amsterdamu. Foto: Pixabay

Parc de la Ciutadella in Parc Guell - Barcelona (Španija)

Eleganten, prikupen Parc de la Ciutadella v Barceloni je najbolj znan predvsem po citadeli Filipa V. in fontani arhitekta Josepa Fontsereja z jezerom. V parku se nahajajo tudi mestni živalski vrt, stavba katalonskega parlamenta, številna igrišča in piknik prostori.

Parc de la Ciutadella v Barceloni. Foto: Pixabay

Barcelona premore še vsaj en znamenit park, Parc Guell, ki je bil sicer v zasebni lasti, delo arhitekta Antonija Gaudija. V poznih 1920-ih se je Gaudi odločil, da ga v celoti odpre za javnost. Kaj kmalu je park postal svetovna turistična atrakcija.

Parc Guell v Barceloni. Foto: Depositphotos

Jardin du Luxembourg - Pariz (Francija)

Pogosto označen kar kot centralni park Pariza, je Jardin du Luxembourg v Parizu, ki ga pogosto lahko opazimo v številnih filmih in popularni kulturi. Sestavljajo ga vrtovi v stilu angleškega vrta, številne zelene površine in neoklasične skulpture.

Jardin du Luxembourg v Parizu. Foto: Pixabay

Fotogalerija

Retiro, foto: Pixabay Retiro, foto: Pixabay Retiro, foto: Pixabay Jardin du Luxembourg, foto: Pixabay Jardin du Luxembourg, foto: Pixabay Jardin du Luxembourg, foto: Pixabay Parc Guell, foto: Pixabay Parc de la Ciutadella, foto: Pixabay Hyde park, foto: Pixabay Mont des Arts, foto: Pixabay Vondelpark, foto: Pixabay Augarten, foto: Pixabay Augarten, foto: Pixabay

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika