Najlepše katedrale v naši bližini, ki jih lahko obiščemo

Klavdija Rupar 17.04.2019
Foto: Depositphotos

Zato danes predstavljamo nekaj najlepših katedral v Evropi, v katerih upamo, da najdete vsaj kanček miru.

Notre Dame, Paris, Francija

Prva je Notre Dame, ki je sicer delno žalostno pogorela in s tem prizadela ljudi po vsem svetu. Locirana je ob reki Sieni in je prava gotska mojstrovina, ki so jo začeli zidati v 12. stoletju in je tako ena najstarejših katedral na svetu. V njej so kronali Napaoleona Bonaparteja. Po tragični nesreči naj bi obnova trajala od 10 do 15 let, katedrala pa velja za enega najbolj prepoznavnih in najpomembnejših francoskih simbolov.

Foto: Pixabay

The Duomo, Firence, Italija

Gotski arhitekturni kompleks, ki stoji v samem centru Firenc je zares spektakularen. Sestavljajo jo bazilika, zvonik Giotto campanile in Baptisterij Svetega Janeza. Če si zares želite videti Firence v vsej svoji veličini, se povzpnite na vrh zvonika, kjer se odpre pogled na celotno mesto.

Foto: Pixabay

Sagrada Familia, Barcelona, Španija

Gre za eno najlepših in obenem najbolj nenavadnih katedral, ki pa zaenkrat še ni zgrajena do konca. Dokončana naj bi bila do leta 2026, stoletje po smrti arhitekta Antonija Guadija. Čeprav ni zgrajena do konca, je celoten svet navdušen nad modernim slogom katoliške katedrale, ki jo moramo obvezno obiskati, ko smo v Barceloni.

Foto: Pixabay

Stolnica Sv. Petra, Köln, Nemčija

Največja gotska katedrala v Severni Evropi, med leti 1880 in 1884 pa je bila tudi najvišja stavba na svetu. Med drugo svetovno vojno jo je zadelo 14 bomb, zato so jo morali prenoviti. Katedrala je izredno oblegana, saj si ljudje hodijo ogledovati sarkofage, v katerih naj bi bili ostanki treh modrih mož iz biblične zgodbe.

Foto: Pixabay

Katedrala Wawel, Krakow, Poland

Postavljena je bila v 14. stoletju in zelo enaka ostaja še danes. Papež John Paul II je bil v njej duhovnik preden je postal papež. Znotraj bomo našli 18 različnih kapel, ki vsebujejo čudovita religiozna dela. 

Foto: Pixabay

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča