10 najboljših muzejev na svetu

Klavdija Rupar 22.11.2018
Metropolitan Museum of Art New York. Foto: Pixabay

Muzeji so dvorezni meč. Nekateri jih obožujejo in na vsakem še tako kratkem potovanju poiščejo vsaj enega, nekateri vanje niti ne želijo stopiti. So vir znanja in zgodovine, seveda na različnih področjih. Vsaj nekateri na svetu so vredni ogleda, saj se bomo v njih marsikaj naučili in domov ne bomo odšli ravnodušni. Spodaj smo pripravili izbor desetih najbolj zanimivih muzejev po svetu.

10. Uffizi Galleries, Firence, Italija

Galerija Uffizi, ki jo najdemo v osrčju italijanskih Firenc je dom italijanske renesančne umetnosti, v njej pa si lahko ogledamo dela največjih mojstrov kot so Botticelli, Titian, Michelangelo in da Vinci.

Uffizi Gallery. Foto: visitflorence.com

9. Victoria and Albert Museum, London, Velika Britanija

Je eden izmed najbolj znanih angleških spomenikov. Poimenovali so ga po kraljici Victorii in princu Albertu, v njem pa najdemo tako arhitekturo, dekorativno umetnost in dizajn. Je eden največjih muzjev dekorativne umetnosti in dizajna na svetu, saj vsebuje več kot 5000 let umetnosti. Tudi tukaj je vstopnina brezplačna.

Victoria and Albert Museum Foto: Pixabay

8. Vasa Museum, Stockholm, Švedska

Ladja Vasa je potonila v Stockholmu leta 1628. Po 333 letih življenja pod vodo so jo rešili in lahko je nadaljevala svojo pot. Danes je to najbolje ohranjena ladja iz 17. stoletja in eden najbolj obiskanih muzejev v Skandinaviji.

Vasa Museum. Foto: visitstockholm.com

7. National Museum of Anthropology, Mexico City, Mehika

Muzej, ki so ga ustanovili leta 1825, vsebuje največjo zbirko antične mehiške umetnosti in etnografske eksponate o mehiških domorodnih skupinah. Zbirke, ki so razporejene v dveh nadstropjih, prikazujejo starodavne človeške ostanke iz predklasične dobe, sega pa vse do pet tisoč let pred našim štetjem.

National Museum of Anthropology . Foto: Tripadvisor

6. Louvre Museum, Pariz, Francija

Muzej, v katerem najdemo slavno Mona Lizo, ki jo je ustvaril Leonardo da Vinci, je eden najboljših muzejev na svetu. V njem lahko najdemo umetniške zbirke iz celotne človeške zgodovine.

Louvre. Foto: Unsplash

5. Acropolis Museum, Atene , Grčija

Muzej vsebuje umetniške zbirke, ki se osredotočajo na arheološka odkritja na območju Acropolisa. Odprli so ga leta 1976, lociran pa je v historičnem okolju Makriyianni, v njem pa najdemo skulpture in antikvitete iz antične Grčije.

Acropolis Museum Foto: theacropolismuseum.gr

4. Prado National Museum, Madrid, Španija

Prado je ena najbolj znanih znamenitosti v Španiji in zagotovo ena najboljših umetniških galerij. Tako lokalci kot turisti ga obiščejo, da bi videli dela evropskih mojstrov kot so Velazquez, Goya, Raphael in Ruben, ki jih najdemo v neoklasični hiši iz 18. stoletja, muzej pa so notri odprli leta 1819. Vstopnine v Prado ni.

Prado National Museum Foto: Tripadvisor

3. Metropolitan Museum of Art New York

Muzej, ki ga Newyorčani na kratko kličejo tudi MET, je zagotovo en najbolj inspirativnih muzejev na svetu. Je tako velik, da v njem lahko preživimo cel dan, pa ne bomo videli vsega. V njem je doma moderna umetnost in artefakti, ki predstavljajo več kot 6000 let človeške zgodovine. Na vrhu ima čudovit vrt, na katerem si lahko spočijemo oči po celem dnevu gledanja umetnosti.

Metropolitan Museum of Art New York. Foto: Pixabay

2. The National 9/11 Memorial & Museum, New York

Muzej, ki predstavlja eno največjih tragičnih dogodkov v ameriški zgodovini, je ena izmed najbolj pomembnih znamenitosti. Vrata je odprl leta 2014, v tem času pa ga je obiskalo že več kot 10 milijonov ljudi. Gre za zgodovinski artefakt, ki časti izgubo skoraj 3,000 žrtev, dokumentira pa tudi herojska dejanja tistih, ki so pomagali in pripoveduje tragično zgodbo.

The National 9/11 Memorial & Museum. Foto: 911memorial.org

1. Musee D'Orsay, Pariz, Francija

Musee D'Orsay je en najbolj znanih muzejev na svetu, a v originalu naj sploh ne bi vseboval umetnin. Struktura je bila zgrajena kot del železnice in ni postala muzej do leta 1986. Danes je dom največje zbirke impresionističnih in postimpresionističnih mojstrovin.

Musee D


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča