Kako postati srečni in zadovoljni v svoji koži?

Klavdija Rupar 11.03.2023
srecainzadovoljstvo-unsplash

Veliko ljudi je prepričanih, da bodo najbolj srečni, ko bodo spoznali svojo boljšo polovico, z njo zaživeli in živeli srečno do konca dni. A le redkokdo se zaveda, da je partnerstvo vsakodnevno delo, da so v tudi najbolj srečnih zvezah tako vzponi kot padci in da je včasih mogoče celo bolj preprosto biti sam. 

In če že tako niste najbolj zadovoljni s svojim življenjem, vam tudi partner pri tem ne bo veliko pomagal. In kaj je tisto, kar bo poskrbelo, da boste zares srečni in zadovoljni v svojem življenju?

Naučite se imeti radi čas zase

Ne glede na to ali ste po naravi bolj ekstra ali introvertirani, vsake toliko si morate privoščiti nekaj časa, ki je namenjen samo vam. To se mogoče na prvo žogo sliši čudno in depresivno, ampak v resnici to potrebujemo prav vsi. Izberite si aktivnosti, ki jih radi delate, lahko je to branje knjig, sami pojdite na brunch, si skuhajte kosilo, glejte najljubšo serijo. S tem boste še dodatno vzljubili sebe in ugotovili, kaj so tiste stvari, ki ste jih v življenju pogrešali.

pexels jill wellington 39853

Spoznajte svojega notranjega otroka

Se večkrat spomnite, kaj ste radi počeli kot otroci? In si še vedno želite kdaj želite početi to, vendar se vam to zdi čudno in v nasprotju z vašimi odraslimi vrednotami? Stvari, ki jih ste jih delali kot otroci, vam bodo tudi v odraslem življenju lahko prinesli ogromno sreče. Pa naj je bilo to kampiranje na vrtu, gledanje risank ob sobotah zjutraj, igranje z baribikami ali izmišljevanje zgodbic. Nekateri iz svojih otroških hobijev celo zgradijo kariere. A če to niste vi, zakaj ne bi svojih priljubljenih hobijev delali še danes? Če vas to osrečuje, si boste s tem dodatno polepšali življenje.

Zavedajte se, da si sami krojite življenje

Ko ugotovite, da ste samo vi in nihče drug odvisen za vašo srečo, se stvari hitro spremenijo. Niste srečni v vašem življenju? Potem poglejte, katera področja vas onesrečujejo. Lahko je to kariera, odnosi doma, zdravje, odnosi s partnerjem, družino ali prijatelji. Določite tista področja, ki niso okej in naredite korenite spremembe.

pexels hassan ouajbir 1535244

Spopadite se težkimi čustvi

Večkrat si želite razmerij, s katerimi bi lahko prekrili svoja negativna čustva, kot so žalost, osamljenost ali pomanjkanje samozavesti. A ta čustva vas lahko naučijo, da ste obstali na enem mestu in da morate nekaj v življenju spremeniti. Spopadite se z negativnimi čustvi in delajte na tem, da jih popravite, namesto da se zamotite z drugimi stvarmi. Identificirajte stvari, ki jih potrebujete spremeniti, drugače poglejte na negativna čustva in si najdite pomoč terapevta, ki vam bo pri tem pomagal.

pexels antonius ferret 5254867

Osredotočite se na hvaležnost, kaj vse imate in ne na vse, česar nimate

Hvaležnost je prepričanje in ne nekaj, kar se zgodi samo od sebe. Spremenila bo tudi vašo srečo. Vsakodnevno vadite hvaležnost in se vsak dan spomnite, kaj vse imate in se ne osredotočajte na tisto, česar nimate.

pexels andre furtado 1263986

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča