Kako oprati bela oblačila, da zares ostanejo bela?

Klavdija Rupar 16.06.2022
mediamodifier-jskqeilt-ds-unsplash

Bela oblačila so zagotovo najbolj pogosta izbira v toplih poletnih dneh. So lahna, v njih ni tako vroče, kombiniramo pa jih lahko prav z vsem. A se tudi zelo hitro umažejo. Največja težava pri belih oblačilih je, da ko jih večkrat operemo izgubijo svoj sijaj in postanejo sivkasta in brezbarvna. 

A ne skrbite, poiskali smo nekaj trikov, ki vam bodo pomagali, da bodo vaša oblačila tudi po več pranjih še vedno ostala bela.

Preberite si etiketo z navodili

Vsako izmed oblačil v vaši omari ima etiketo, na katerem piše, iz kakšnega materiala je in kako skrbeti zanj. Tukaj dobite vse odgovore, od tega kakšna naj bo temperatura vode, v kateri jih perite, do tega ali jih lahko date v sušilni stroj, ali je bolje, da jih operete na roko ali je bolje, da jih perete narobe obrnejena. 

Bela oblačila perite posebej

Nikakor ne mečite vseh različnih barv v en stroj. Bela oblačila vedno ločite od ostalih, saj se drugače barve oblačil začnejo luščiti in se počasi z vsakim pranjem prenesejo na bela oblačila. Zato belo vedno posebej.

Foto: Unsplash

Perite na najbolj vroči temperaturi

Preberite listek in vsa oblačila perite na najvišji temperaturi kot smete. Vroča voda je namreč odlično dezinfekcijsko sredstvo, višja temperatura pa tudi poskrbi za boljše odstranjevanje madežev. Samo pazite, da ne bo temperatua previsoka, saj se lahko oblačila skrčijo. 

Uporabite detergent z alternativnim belilom

Detergenti z belilom lahko tako na vaših oblačilih, kot tudi na vaši koži pustijo madeže, ki si jih vseakakor ne želite. Izberite raje detergent z alternativno verzijo belila, ki je precej bolj umirjen in ne bo vplival na vašo kožo. S tem bodo oblačila po vsakem pranju bolj bela in sijoča. 

Foto: Unsplash

Pred pranjem uporabite sredstvo za odstranjevanje madežev

Madeži so nekaj normalnega in še posebej se jih težko izognete na belih oblačilih. V kopalnici imejte vedno sredstvo za odstranjevanje madežev z belih oblačil, ki ga nanesete direktno na madež, najbolje, da čim prej po tem, ko se umažete. Podrgnite po madežu s staro zobno ščetko, namočite, nato pa vržite v stroj. Zagotovo se bodo madeži lažje odstranili.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča