Ikea x Little Sun - solarni gadgeti za vsakdanjo uporabo

Klavdija Rupar 08.06.2019
Foto: Ikea

Ikea se je povezala s socialnim podjetjem Little Sun, katerega soustanovitelj je umetnik Olafur Eliasson, skupaj pa so ustvarili majhne domače solarne panele, ki zbirajo energijo in proizvajajo svetlobo ter elektriko. Projekt so poimenovali SAMMANLÄNKAD.

Več kot bilijon ljudi po svetu nima dostopa ali ima minimalen dostop do elektrike. Pomanjkanje energije, ki je največkrat povezana s primanjkljajem čiste vode in zanesljivih komunikacijskih kanlov,  povzroča zelo problematično komunikacijo med skupnostjo in družinami. 

"S tem, ko želimo svetu deliti moč sonca in obenem promovirati trajnostno bivanje, bi radi povezali svet. Sodelovanje z IKEO je odlična priložnost, da ljudem sporočimo potrebo po globalnih rešitvah, obenem pa delamo skupaj z najboljšimi inženirji na svetu," je povedal Olafur Eliasson.

V fazi prototipa gre za set solarnih energijskih pomnilnikov in nosilcev, ki drži te pomnilnike, da lahko funkcionirajo kot namizna luč ali stenska luč. Pomnilniki, ki jih lahko napolnimo so okrogle kupole, v velikosti roke.

Prve izdelke lahko v IKEI pričakujemo leta 2021. 

Fotogalerija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča