Ideje za ekološko zavijanje daril

Klavdija Rupar 23.12.2021
Foto: Unsplash

Bližajoči se božič pomeni tudi skakanje po trgovinah in iskanje perfektnih daril za naše najbiižje. Ko s tem opravimo, pa nas čaka še zavijanje daril. Večina letošnjih načinov zavijanja daril je tudi precej ekološko prijaznih, mi pa imamo nekaj idej, s katerimi bodo naša darila lepo zavita, bomo prijazni do okolja, obenem pa bomo še prihranili denar, saj imamo vse kar potrebujemo za zavijanje že doma.

Vejice in rastline za dekoracijo

Dekoracija, ki je sestavljena iz smrekovih vejic in podobnih naravnih stvari je obenem enostavna in izredno lepa. Če se odločimo za naravno božično drevo, je najlažje, da porežemo nekaj vejic, drugače pa lahko to naredimo v bližnjem parku ali gozdu. Najbolj primerne so borove vejice, storži ali posušeni listi.

Foto: Unsplash

Po inspiracijo v kuhinjsko omarico

Dekoracijo lahko najdemo tudi v kuhinjski omarici. Lahko uporabimo rožmarin, posušene pomrančne lupine ali nekaj cimetovih palčk. Kartice z napisi lahko zamenjamo tudi z ingverjevim pecivom: preden piškote spečemo s slamico naredimo luknjice, skozi navežemo vrvico in jih zavežemo na darila.

Foto: Unsplash

Čim manj odpadkov

Če nam ostane majhen del zavijalnega papirja, ga ne vržimo proč. S tem papirjem lahko še dodatno okrasimo darilo, kar pomeni, da ničesar ne bomo zavrgli, obenem pa bomo še poskrbeli, da bo darilo bolj zanimivo. Za zavijalni papir tudi porabimo veliko denarja, zato je prav, da ga ne mečemo kar tako stran, samo zato, ker smo ponesreči odrezali premajhen kos.

Foto: Unsplash

Ponovna uporaba in recikliranje

Zakaj ne bi starega papirja uporabili ponovno? Še posebej, če smo dobili darilo zavito v drag papir. Shranjujemo si lahko tudi papir in pentlje, v katere so zaviti vsakdanji izdelki. Lahko pa za zavijanje uporabimo tudi stare revije in časopise, ali preprosto rjavo papirnato vrečko, ki jo dodatno okrasimo.

Uporabimo pripomočke, ki so okolju prijazni

Namesto papirja lahko uporabimo tudi vrečke iz blaga. Če radi šivamo, je najbolj pametno, da sami sešijemo vrečke za darila, ki jih lahko nato prejemnik uporablja tudi za druge stvari, ali jih podari naprej. Če še vedno želimo uporabljati papir pa je najbolje, da izberemo recikliran papir oz. material, ki ga lahko recikliramo.

Foto: Unsplash

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika