5 načinov, kako bolj gospodarno ravnati z denarjem v letu 2019

Klavdija Rupar 17.01.2019
Foto: Unsplash

Polovica prvega meseca januarja je že mimo in rečemo lahko le, da je šlo ekstremno hitro. In če še nismo poskrbeli, je sedaj pravi čas, da si zastavimo, kako bomo letos bolj gospodarno ravnali z denarjem. Zato imamo spodaj nekaj preprostih nasvetov.

1. Premaknimo prihranke na spletno banko

Najbolje je, da svoje prihranke prestavimo na drugo banko in ne na tisto, na kateri imamo tekoči račun. S tem bomo poskrebli, da ne bomo svojih prihrankov uporabljali za plačevanje sprotnih računov.

Foto: Unsplash

2. Denar varčujmo za določen namen

Ne glede na to ali varčujemo za neko stvar, ali potovanje, najbolje bomo varčevali takrat, ko bomo točno vedeli za kaj varčujemo. Zato je pametno, da si postavimo finančni cilj (selitev, nakup avtomobila, potovanje v državo, v kateri še nismo bili, itd.), saj nas bo to bolj motiviralo, da bomo več privarčevali.

3. Avtomatizirajmo finančno življenje

Sedaj, ko imamo razlog za kaj bomo varčevali, je najbolje, da celoten proces avtomatiziramo. Najbolje je, da se nam vsak mesec iz našega tekočega računa nekaj denarja avtomatično prestavi na varčevalni račun. Tako bomo zares varčevali.

Foto: Unsplash

4. Zapravimo denar brez slabe vesti

Ko začnemo varčevati avtomatično, se zavedamo, da ves ostali denar, ki nam ostane na računu lahko zapravimo brez slabe vesti. Ne bomo se več spraševali ali si nekaj lahko privoščimo ali ne. Če je denar na računu, potem si lahko!

5. Uporabljajmo bančno kartico

Kartico uporabljajmo za vse nakupe, a vsak mesec sproti odplačajmo račun. Nikakor naj se nam ne nabere več računov za nazaj, ker ko jih bomo želeli plačati ne bomo imeli več denarja.

Unsplash


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča