Nasveti za pametno nakupovanje

Klavdija Rupar 15.12.2018
Foto: Unsplash

Zapravljanje denarja je nekaj čemur se je precej težko upreti. Gremo po trgovinah, zapravimo denar in prodajalci zaslužijo. Tako poteka cikel življenja. Lahko pa se naučimo, kako denar zapraviti čim bolj pametno. Zato smo pripravili nekaj nasvetov, ki nam bodo pomagali, da pri naslednjem nakupu dvakrat premislimo preden se odločimo za nakup.

Foto: Unsplash

1. Postavimo si proračun

Prvi korak k pametnemu nakupovanje je, da si postavimo mejo, koliko denarja lahko zapravimo. Najbolje je, da se v začetku meseca odločimo, koliko bomo zapravili za darila, oblačila, itd. Ko gremo po trgovinah je najbolje, da imamo točno toliko denarja v denarniici in nič več.

2. Stvar res potrebujemo?

Preden stvar kupimo, se vprašajmo, ali jo res potrebujemo. Zakaj jo potrebujemo in kam jo bomo dali? Pripravimo si seznam za in proti, s čimer bomo ugotovili, ali stvar res potrebujemo, ali si jo samo želimo. Počakajmo teden dni, s čimer se bomo izognili impulzivnemu nakupu.

Foto: Unsplash

3. Pri novih izdelkih počakajmo

Ko pride ven nov telefon, ljudje kar stojijo v vrsti, kdo ga bo prvi kupil. A zavedati se moramo, da so takrat cene najvišje. Če počakamo kakšno leto, ga bomo zagotovo dobili po precej nižji ceni.

4. Nakupujmo ob koncu sezone

Najbolje je, da oblačila kupujemo ob koncu sezone. Če bomo kopalke kupili konec poletja, lahko dobimo tudi do 75 odstotkov popusta. Enostavno kupimo stvari za leto naprej.

Foto: Unsplash

5. Primerjajmo cene

Cene so v različnih trgovinah lahko različne, zato je pametno, da pred nakupom preverimo, kje so najcenjše. Pametno je pogledati tudi na splet, saj bomo tam najverjetneje dobili najcenejšo verzijo.

6. Uporabimo denar in ne kartice

Ko smo v trgovini in zagledamo stvari, ki si jo želimo že dolgo časa, hitro lahko potegnemo ven kreditno kartico in plačamo z njo. Če plačamo z denarjem pa nam bo velika vsota denarja hitro skočila pred oči, saj bomo od sebe dali veliko denarja, naša denarnica pa bo kar naenkrat tanjša.

Foto: Unsplash

7. Držimo se seznama

Večkrat se nam je že zgodilo, da smo vstopili v trgovino, nakupili vse, kar smo potrebovali in zraven še nekaj dodatnih stvari. Napišimo si seznam in se ga držimo.

8. Znamke spremljajmo preko družbenih omrežij

Najbolj znane znamke lahko najdemo na družbenih omrežjih. Sledimo jim in spremljajmo promocije in popuste. Prijavimo se na e-novice, v katerih večkrat pošiljajo kode za popust.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča