4 triki za boljšo nego sobnih rastlin

Teja Korošec 20.04.2018
Foto: Unsplash

Preprečimo pretirano zalivanje

Foto: Unsplash

Pretirano zalivanje je ena izmed najbolj pogostih napak pri negi sobnih rastlin. Rastline se med seboj razlikujejo in zato potrebujejo različno količino vode. Priporočamo trik s prstom, pri katerem prst potisnemo dober centimeter v zemljo. Če prst ostane čist, rastlina potrebuje vodo. Priročni so tudi podstavki, v katere ob zalivanju odteče odvečna voda. Pol ure po zalivanju vodo odlijemo, da preprečimo gnitje korenin. 

Na drugi strani so rastline, ki potrebujejo več vlage v zraku. Tega se lahko lotimo z rednim pršenjem vode po površini listov. Dobra možnost je tudi nekoliko globlji podstavek pod cvetličnim loncem, ki ga napolnemo s kamni ter mednje natočimo vodo. Ta počasi izhlapeva in rastlini zagotavlja potrebno vlago. Hkrati je pomembno, da iz rastline obrišemo prah, da lahko listi vlago vpijejo. 

Rastline zavarujmo pred našimi ljubljenčki

Foto: Pixabay

Čeprav se domače mačke pretežno prehranjujejo z mesom, včasih prigriznejo tudi kaj bolj zelenega. Da se izognemo pogriženim rastlinam, po listih razpršimo citrusno mešanico. Pripravimo jo tako, da v vreli vodi pol ure kuhamo olupke pomaranč in limon. Ne le, da bodo mačke ostale brez teka, tudi prostor bo lepo odišavljen. 

Preberite še: Najbolj spektakularni mostovi na svetu

Preveč svetlobe lahko škodi

Foto: Unsplash

Kljub splošnemu prepričanju, da vse rastline potrebujejo čim več svetlobe, temu ni vselej tako. Številne sobne rastline bodo pravzaprav hvaležne, če jih prestavimo nekaj metrov stran od oken. Paziti moramo tudi, da se njihovi listi oken ne dotikajo, saj to pripelje do ožganih listov. Za najboljše rezultate in enakomerno osvetlitev je priporočljiva tudi tedenska rotacija rastlin.

Dodatna nega

Foto: Unsplash

Za lepe in zdrave sobne rastline je seveda ključno tudi redno obrezovanje odmrlih delov rastline. Obenem bo rastlinam koristilo prezračevanje prsti, ki se ga lotimo s prebadanjem prsti okoli rastline. Uporabimo katerikoli špičast predmet. Naše ločnice bodo bolje uspevale tudi, če jih prestavimo stran od prepišnih mest in radiatorjev. 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča