Najbolj spektakularni mostovi na svetu

Teja Korošec 14.04.2018
Foto: Zermatt

Hudičev most, Nemčija

Foto: Pinterest

Ikonični Hudičev most v obliki parabole so v parku Kromlau zgradili že davnega leta 1860. Legenda pravi, da se je graditelj mosta moral v zameno za njegovo pomoč žrtvovati hudiču.

Mostovi iz živih korenin, Indija

Foto: Giulio Di Sturco

Nongriat je eden izmed najbolj mokrih predelov Indije. Domačini se pred nalivi in poplavami že stoletja branijo tako, da svoje mostove pletejo kar iz živih korenin. Ponekod tudi v več nadstropjih. 

Zvijajoč most, Velika Britanija

Zvijajoč most v Londonu se od leta 2004 vsak dan umakne čolnom, da lahko zaplujejo v kanal. Zanimivo je, da so zasnovo tehnološko-naprednega mostu navdihnili repi dinozavrov v filmu Jurassic Park.

Most korakov, Kitajska

Foto: Pinterest

Most korakov lahko najdemo na reki Tuoijang v tradicionalni kitajski vasici Fenghuang. Sprehod čez členjen most je že mnogo let del vsakdana domačinov, danes pa privabi tudi številne radovedne turiste. 

Most Webb, Avstralija

Foto: John Gollings & Shannon McGrath

Za znameniti most Webb v avstralskem mestu Melbourne je zaslužen oblikovalec Robert Owen. Veliko pohval je most dobil s strani mestnih kolesarjev, lahko pa tudi najamemo kajak in si umetnino ogledamo iz vode. 

Viseči most, Švica

Foto: Zermatt

Most v švicarskem Zermattu je s skoraj 500 metri dolžine najdaljši viseči most na svetu. Poimenovan je po Charlesu Kuonenu in ponuja čudovit razgled na goro Matterhorn. 

Most vzdihov, Italija

Foto: Destino Infinito

Za vse romantike se je na našem seznamu znašel tudi Most vzdihov v Benetkah. Svojega imena začudoma ni dobil po vzdihljajih zaljubljencev, temveč po zadnjih svobodnih vzdihih obsojencev na poti v zaporne celice. Vseeno pa danes velja, da poljub pod mostom prinese večno ljubezen. 

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča