Kateri so pozitivni učinki cinka?

Klavdija Rupar 11.07.2022
cinkmicheile-dot-com-vlhzjrnfbeq-unsplash

Vitamin D, vitamin A, vitamin C, melatonin, magnezij ... kaj pa cink? Prehranska dopolnila so nova "modna muha", ki ji sledi vsaka lepotna navdušenka. Tudi cink spada med njih in vsekakor ga ob pomanjkanju ni slabo dodajati.

Kakšne blagodejne učinke ima cink?

1) Cink naj bi imel protivnetne učinkovine

Ena največjih težav, ki jih imate s kožo so različna vnetja - gre za telesni odziv na bakterije in viruse, ki lahko vplivajo na vaše zdravje. Vaš imunski sistem se na to odzove tako, da pošlje ven bele krvničke, ki napadejo vsiljivca in pozdravijo nastalo škodo. Nekaj vnetij je ok, saj se tako telo zaščiti pred infekcijami. A preveč vnetij lahko vodi do problemov, med katere spadajo tudi težave s kožo. Cink lahko zmanjša rdečico, zatekanje in obarvanost, ki nastane na koži zaradi vnetja. Lahko pomaga torej pri aknah, ekcemih, rosacei in dermatitisu.

2) Cink lahko pomaga pri zdravljenju ran

Tako cink, ki ga nanesete na kožo kot cink, ki ga oralno zaužijete lahko pomaga pri hitrejšem celjenju ran. Igra namreč pomembno vlogo pri nastanku glavnih ključnih komponent v zdravljenju telesa in lahko pomaga zmanjšati videz ran. Zakaj se to zgodi? Cink pomaga pri boljšem nastanku kolagena - glavni protein, ki ga najdete v koži, kosteh in hrustancu, pomaga pri popravljanju in vzdrževanju tkiv. Poleg tega pa igra tudi pomembno vlogo v nastanku celic. 

3) Cink vpliva na staranje

Cinkove zdravilne učinkovine pomagajo tudi proti prvim znakom staranja. To se pokaže na koži kot gube, linije, pege, suha koža in rdečica. Cink lahko pomaga na dva načina:

- cink lahko zmanjša videz peg, ki so povezane s staranjem, tako da igra ključno vlogo pri omejevanju prevelikega nastanka pigmentnih celic, ki povzročajo madeže. Poleg tega poskrbi za večjo produkcijo kolagena, ki poskrbi za bolj mladostni videz.

4) Cink pomaga pri zaščiti pred soncem

Cink najdete v marsikateri kremi za sončenje, deluje pa tako, da blokira sončne žarke pred vstopom v kožo. Imenujejo se fizične kreme za sončenje, ker se ne abosorbirajo v kožo. Cink ostane na vrhu kože, saj ustvari fizični oklep med kožo in sončnimi žarki. S takšno kremo pa kožo zaščitite tudi pred staranjem.

pexels-photo-1660027.jpeg

V kateri hrani dobite cink?

  • ostriga
  • rakovica
  • jastog
  • perutnina
  • rdeče meso
  • kosmiči
  • oreški
  • fižol
  • nekateri mlečni izdelki
  • polnozrnati izdelki

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika