Prehranska dopolnila, ki bi jih morali redno jemati

Klavdija Rupar 21.12.2020
pexels-photo-3850790

Pri izbiri teh je potrebno biti izredno pozoren, saj vmes najdemo cel kup nepotrebnih, kar pomeni, za katere samo zapravljamo denar, nimajo pa nobenega učinka. Vseeno pa jih obstaja nekaj, ki jih bi jih bilo pametno redno jemati.

Vitamin D
Vitamin D našemu telesu pomaga absorbirati kalcij, ki je izrednega pomena za naše kosti. Premalo vitamina D lahko privede do bolezni, slabih kosti, izgube las in bolečin v hrbtenici. Vitamin D lahko sicer dobite z izpostavljanjem soncu (seveda uporabite kremo za sončenje), vseeno pa je pametno tudi redno jemati vitamin D kot prehransko dopolnilo.
Magnezij
Magnezij  je ključnega pomena za produkcijo naše energije, pomaga pri zmanjševanju stresa, spanju, mišicah in delovanju živcev. Poskusite uporabiti nadomestilo z 300 do 320 mg magnezija.

Kalcij
Kalcij je sicer že davno pozabljen vitamin, ki pa je izrednega pomena za močne kosti in zobe. Gostota kosti je pomembna za vašo moč, dovolj kalcija pa pomaga, da ostajate zdravi in mladi. Dnevno lahko zaužijete okoli 1000 mg kalcija.

Cink
Cink je dober za starejše ljudi in vse tiste, ki so veliko pod stresom - torej trenutno večina populacije. Pomemben je za imunski sistem, telesu pa pomaga uporabiti hidrate, maščobe in proteine ter jih pretvoriti v energijo. Če imate rano, bo cink pomagal pri hitrejšem okrevanju.Vitamin B-12
Vitamin B-12 pomaga ohranjati zdravje vaših živcev in belih krvničk. Poskrbi tudi za DNK. Če ste vegan ali vegeterijanec, je velika možnost, da vam primanjkuje vitamina B-12, zato je pametno, da ga začnete jemati kot prehransko dopolnilo.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča