Intervju: Igor Višnjar - estetski kirurg

CITYLIFE 12.12.2019
Igor Višnjar.

Koliko časa že živite, delate v Ljubljani?

V Ljubljani živim od svojega 19. leta, ko sem se iz majhne vasi blizu Velenja kot študent medicine preselil v Oražnov dom direktno na Wolfovo ulico, v srce Ljubljane. Kontrast je bil očiten. 

Katere dele mesta imate najraje? 

Najlepši se mi zdi predel starega mestnega jedra ob reki na naključen poletni večer. Takrat je v zraku poseben vonj, ulice so polne živahnega utripa, in to so trenutki, ko ima zame mesto posebno energijo. 

Kje spijete najboljšo kavo ali čaj?

Nisem poseben ljubitelj čaja, dobro kavo pa postrežejo marsikje. Spijem jo v Asu, Cacau, kavarni Zvezda ali na Petkovšku. 

Vaša priljubljena restavracija in hrana?

Za pogasitev hitre lakote burger v Pop's Place, kaj domačega v Jakobu Francu, suši v Sushimami, večerja v Cubu pri Boštjanu. Sicer so dobre “oštarije” tudi malo izven Ljubljane – Mihovc ima odlično domačo hrano, kot so jo kuhale naše babice, na Kurnu so odlične telečje krače … Ko me lakota zgrabi sredi noči, pa sirni burek pri Olimpiji. 

Igor Višnjar. Foto: FB/Medved Višnjar estetska klinika

Kako bi Ljubljano opisali prijateljem v tujini? 

Mesto z dušo. V primerjavi z glavnimi mesti v tujini Ljubljano odlikujeta ravno njena majhnost in intima. Zdi se mi, da reka da mestu posebno patino, saj je nekaj naravnega, neustavljivega sredi betonske džungle. Ljubljana je krasno mesto in bila je ljubezen na prvi pogled.

Kaj predlagate za enodnevni izlet po Sloveniji?

Za en dan bi se odpravil na Bled – na kratek sprehod okoli jezera, nato pa naprej do Bohinja, kjer bi se povzpel na Vogel in užival v razgledu na Bohinjsko jezero. Tistim, ki namesto hoje uživajo v hrani in pijači, pa bi priporočil Kras in Goriška brda. 

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Lepota je nekaj, kar preprosto čutimo, vidimo, doživimo. Je brezčasna in se ne ozira na trende. Lepoto v življenju lahko najdemo v odnosih ali doživetjih in ni nujno vezana na zunanjost ljudi ali stvari. Zunanja lepota nas sicer hitro pritegne, a če ni vsebine, ne šteje. 

Kako estetika vpliva na zadovoljstvo?

Zdi se mi, da so tisti, ki so v življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni treba stremeti k popolnosti, treba se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti, in znati moraš biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji. Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Če bi lahko, kaj bi v Ljubljani spremenili oziroma naredili za izboljšanje kakovosti bivanja? 

Najverjetneje bi se vsakdo, ki je vsaj enkrat stal v jutranji ali popoldanski prometni konici strinjal, da je javni prevoz oz. dojemanje javnega prevoza v Ljubljani težava. Optimizacija javnega prevoza bi pomenila razbremenitev cest in manj "skravžljanih" živcev Ljubljančanov, pa še vdih bi bil lažji, lepši in čistejši.

Kakšna je vaša vizija Ljubljane čez 100 let?

Ljubljana je kot dama v letih – polna zgodb iz preteklosti, a hkrati na neki način prav tenkočutno modna in v koraku s časom. Osvežena, prenovljena stara Ljubljana z nežnimi lepotnimi popravki. Želim si, da bo tako tudi čez 100 let.

Foto: Črt Piksi za MM

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča