Uporniki skozi čas na Ljubljanskem gradu

Helena Peterlin 19.01.2024
1200le-vkup-le-vkup-uboga-gmajna-foto-miha-mally-naslovna-fotografija.jpeg

1200le vkup le vkup uboga gmajna foto miha mally hi res 53 pomozna fotografija.jpegS cikloma dogodkov na temo upornikov bodo obeležili 50-letnico, kar je bila ob 500. obletnici kmečkih uporov na Slovenskem na Grajskem griču postavljena skulptura kmečkih upornikov, delo kiparja Stojana Batiča. (foto: Miha Mally)Še dandanes znano puntarsko geslo "Za staro pravdo!" ter poziv k združevanju in uporu kmetov "Le vkup, le vkup uboga gmajna!" so bile prve tiskane besede v slovenskem jeziku, ki jih je vseboval letak, sicer napisan v nemškem jeziku. V letošnjem letu obeležujejo 50-letnico, kar je bila ob 500. obletnici kmečkih uporov na Slovenskem na Grajskem griču postavljena skulptura kmečkih upornikov, delo kiparja Stojana Batiča. Tako so v okviru izobraževalnih vsebin na Ljubljanskem gradu zasnovali pomladni in jesenski cikel uporniških zgodb

Pomladni cikel začenjajo 30. januarja 2024, ob 17.30, s humornim pogovornim večerom za odrasle Glave na gradu: O znanih upornikih skozi čas. Besede, predvsem tiste uporniške, bodo obračali avtor sLOLvenskih klasikov 1 in prevajalec knjig, v katerih je nastopilo kar nekaj uporniških duš, Boštjan Gorenc – Pižama. Sam pravi, da se ne upira preveč, sploh kadar mu kdo ponudi dobre knjige in hrano. Anže Tomić vodi mrežo Apparatus in je soavtor podkasta Od bita do bita na Valu 202. Televizijski voditelj, avtor in skladatelj Jure Godler na Planetu TV vodi satirično oddajo Ta teden z Juretom Godlerjem ter kviz Milijonar. V prostem času se zelo rad upira počitku in piše romane, pred kratkim je izšel njegov četrti, Naš človek v kafani.

boštjan gorenc – pižama anže tomić in jure godler..jpegBoštjan Gorenc – Pižama, Anže Tomić in Jure Godler.

Ljudske zgodbe so lahko zelo poučne ali pa grozljive, pa tudi zabavne in nagajive, včasih pa seveda uporniške. V okviru cikla bo 27. februarja 2024, ob 17.30, na sporedu pripovedovalski večer za odrasle Zgodbe med vrsticami. Etnologinja, interpretatorka dediščine, poslušalka in pripovedovalka zgodb Janja Sivec nam bo zaupala zgodbe iz zakladnice slovenskega slovstva, ki o uporu pripovedujejo med vrsticami.
1200foto arhiv janje sivec.jpegPripovedovalka zgodb Janja Sivec.

19. marca 2024 ob 17. uri pa bomo lahko na doživljajskem vodenem ogledu Le vkup, le vkup uboga gmajna! odpotovali v čas kmečkih uporov, natančneje v leto 1515, ko je potekal največji in najbolj organiziran upor na slovenskih tleh. Spoznali boste kakšen je bil kmečki vsakdan, kaj je bil povod za upor, kakšen odnos je imela do upornih kmetov cerkvena in posvetna oblast, hkrati pa boste postavljeni pred prav posebno nalogo, ki jo morate razrešiti do konca vodenega ogleda. Vodeni ogled je primeren za odrasle in otroke starejše od 12 let.

Vabljeni k podoživljanju pestre zgodovine za grajskimi zidovi! Več na ljubljanskigrad.si!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča