Skinimalizem: konec negi kože, kot jo poznamo

Valentina Jarc 31.03.2021
skinimalizem

Gibanje, poimenovano tudi “novi sijaj”, bo po predvidevanjih zatreslo temelje naših lepotnih navad v prihajajočem letu in iz nas napravilo minimalistke na področju lepote.  Skinimalizem je reakcija na filtriranje obrazov, ki se je močno razširilo v zadnjih letih. Je pozitivno gibanje, ki se s pristopom “manj je več” osredotoča na zdravje naše kože. Je novi val naravne, minimalne lepote, ki razkriva teksturo, pore, madeže, razbarvanja in občasne nečistoče.

Končno je nastopil trenutek, ko lahko ponovno vzljubimo svoj naravni videz in svojo pravo kožo ter enkrat za vselej opravimo z občutkom manjvrednosti in nerealnimi pričakovanji, ki jih v nas prebujajo popolni obrazi na Instagramu. To še zdaleč ne pomeni, da bomo od zdaj naprej po svetu hodile popolnoma neurejene in zavračale vsakršno ličenje – je zgolj poziv, da s čim manj produkti in predvsem z (domačo) nego, kot sta masaža in joga za obraz, iz svoje kože naredimo največ, kar lahko. Vabi nas, da z nežnostjo, ljubeznijo in sprejemanjem poskrbimo, da naša koža na novo naravno zasije.V letu 2021 bomo ličila, ki ustvarijo umeten videz, npr. močno prekrivne podlage, korektorje bronzerje, palete s senčili za oči, mat šminke, črtala za oči itd., pospravile v globino predala za ličila in jih prihranile zgolj za posebne priložnosti. Čas bomo namesto videotutorialom, v katerih nam mojstri ličenja svetujejo, kako čim bolje zakriti pomanjkljivosti, spremeniti obliko obraza in na obraz narisati “popolne” obrvi, posvetile učenju naravnega vsakodnevnega ličenja.

Z opustitvijo pretirane uporabe ličil, ki obremenjujejo naravno pregrado kože, se bomo končno poslovile od suhe, luskaste in pordele kože, ki je še prepogosto posledica uporabe ličil in sredstev za njihovo odstranjevanje. Letos bomo izboljšale tisto, kar že imamo. Kože ne bomo več prekrivale, temveč bomo poskrbele za njen čim bolj zdrav izgled.  Tudi kar zadeva nego kože, imamo že dolgo vtis, da je več več – bolj aktivni so serumi, ki jih nanesemo, bolj svetla in enotna bo naša koža. Vendar lahko – tako kot se življenje s presežki sčasoma rado pokvari – tudi pretirana prizadevanja pri negi kože pustijo za seboj sled uničenja v obliki uničene kožne pregrade in posledično rdečice, razdražene kože in v nekaterih primerih aken.

Uporaba prevelikega števila izdelkov, vsakodnevno preizkušanje novih formul, nepravilno nanašanje slojev ali kombiniranje aktivnih snovi pretirano stimulirajo in zmedejo kožo. Preobremenjena koža pravzaprav popusti in tako nikoli zares ne vidimo prednosti aktivnih snovi, ki jih uporabljamo. Nenehno obveščanje z informacijami o novih sestavinah in formulah je mnoge potrošnice zmedlo in vse, kar si zdaj želimo, je preprosta rutina, ki deluje. 

V letu 2021 bomo stopile nekaj korakov nazaj, zmanjšale število izdelkov za nego kože in aktivnih sestavin, težko prekrivno podlago zamenjale za kremo BB in pustile na ogled svojo naravno lepoto. Bolj trajnostna lepotna rutina skinimalizma bo ne nazadnje prijazna ne le do naše kože, temveč tudi do denarnice.

Kako postati skinimalistka?

Domača nega kože
Zaradi očitnih razlogov je DIY domača nega v minulem letu doživela pravi razcvet. Zaradi samoizolacije smo večino časa preživele doma, lepotni saloni so zaprli svoja vrata, želele smo prihraniti denar … Vse to nas je vodilo v preizkušanje domačih receptov za nego telesa in moramo priznati, da smo navdušene. Maske za obraz iz aloe vere in ovsene kaše, domači toniki iz zelenega ali kamiličnega čaja, nega za lase iz avokada in podobna odkritja bomo v svoji lepotni rutini ohranile tudi, ko bo spet nastopilo svobodnejše življenjsko obdobje.

Prebujanje kože z ledenimi kockami
Ledene kocke so odličen način za prebujanje kože (limfe) in odpravljanje vode (zabuhlosti) z obraza. Tako imenovana DIY-krioterapija lahko poleg omenjenega pomaga zmanjšati učinke vnetnih kožnih stanj, skrči pore, zgladi obraz … S hlajenjem obraza se izboljša cirkulacija krvi, ki pospešuje celjenje kože. Poleg tega na površino kože prinese več hranil in kisika za bolj mladosten in sijoč videz ter izdelkom za nego kože omogoča, da resnično prodrejo v kožo.

Tistim, ki od nege vedno želijo nekaj več, profesionalci svetujejo, da v modelčke za ledene kocke (nadvse priljubljeni so modelčki za večje ledene krogle, ki na način “led v stiku” omogočajo lažje glajenje kože) namesto vode vlijejo mešanico zelenega in kamiličnega čaja, kožo pa dobro prebudi tudi voda, v kateri so bile nekaj ur namočene kumare. Tistim, ki se s tehniko hlajenja šele spoznavajo, je priporočeno, da zamrznejo kokosovo mleko, ki je do kože bolj prijazno kot led.

Pripomočki za glajenje obraza iz žada
S pomočjo masaže obraza z žadnim valjem ali ploščico gua sha lahko upočasnimo proces staranja in preprečimo nastanek prezgodnjih gub. Pripomočki za glajenje obraza iz žada so v primerjavi s prsti rok trši in zato bolje masirajo in gladijo otekline tudi ob rahlem pritisku. Po redni uporabi je koža tonificirana, elastična in žametna na otip.

Za edinstven sprostitveni občutek in zanesljivejše odpravljanje zabuhlosti poznavalci priporočajo, da pred izvajanjem masaže obraza valjček za nekaj minut postavimo v zamrzovalnik. Za optimalno nego masažo z žadom kombiniramo z uporabo negovalnih olj, saj ni zaželeno, da bi se koža ob masaži nategovala. Masirati začnemo na vratu in se šele nato posvetimo obrazu. Vse gibe usmerimo od sredine obraza navzven v vsaj treh ponovitvah. 

Joga za obraz
Poleg pripomočkov za glajenje obraza za bolj napeto in zdravo kožo poskrbi tudi joga obraza. Joga obraza je najugodnejši način za preprečevanje staranja kože. Z jogo obraza vadimo obrazne mišice in posledično skrbimo, da je koža, ki jih prekriva, dlje gladka, napeta in mladostna. Joga obraza je ne le preprosta in učinkovita, temveč tudi brezplačna. Preden torej celo premoženje zapravimo za trendne pripomočke za glajenje obraza, v ogledalu preizkusimo nekaj jogijskih poz, s katerimi bomo v le nekaj minutah izboljšale cirkulacijo, odpravile obrazno napetost in povečale naravni lesk kože.

Masaža obraza 
Za tiste, ki se jim zdi joga obraza zamudna, strokovnjaki priporočajo masažo obraza s posebnimi tehnikami, ki poskrbijo za napet videz kože. Ta ritual lahko brez težav vnesemo v svojo dnevno negovalno rutino, saj lahko s posebnimi gibi nanesemo kremo za obraz, ki bi jo na obraz nanesli tudi običajno. Ne samo, da nam bo zaradi tega naša koža hvaležna, v njej se bomo tudi bolje počutile. Vsak trenutek, ki ga podarimo sebi, zlasti če je to masiranje, polno ljubezni, se v nas namreč pretvori v endorfine, hormone sreče.

Top 5 izdelkov za nego po vzoru skinimalizma:


Fotogalerija

CBD Vlažilna krema Krema za občutljivo kožo Model za ledene kocke Masažni valj za obraz

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča