noccarovnic

Grozljivke za noč čarovnic

Klavdija Rupar

Noč čarovnic je sicer v Sloveniji ne tako zelo poznan praznik, a se vedno več ljudi odloči za praznovanje tega ameriškega praznika.

Praznuje se v noči iz 31. oktober na 1. november. Halloween pomeni All Hallow's Eve, kar pomeni večer vseh svetih oz. večer pred vsemi svetimi. Po običajih se otroci prebolečejo v kostume (bolj grozne kot za pusta) potem pa hodijo od vrat do vrat in prosijo za sladkarije. Z nočjo čarovnic je povezano tudi izrezovanje buč, kar je postala vedno bolj pogosta praksa tudi pri nas.

Ker je noč čarovnic ta konec tedna, jo lahko praznujete tako, da se zapeljete do bližnjega kmeta, kupite nekaj buč, jih izrežete in z njimi okrasite vhodna vrata. 

Z nočjo čarovnic je povezanih tudi ogromno filmov/grozljivk. V kinematografih tudi predvajajo novo grozljivko Noč čarovnic mori (Halloween kills).

V Kinodvoru bo 31. oktobra potekala tudi Noč grozljivk, v kateri bodo predvajali film Izganjalec hudiča, režiserja Wiliama Friedkina. Gre za enega najbolj šokantnih del v zgodovini filma in se še danes uvršča na vrh lestvic najbolj grozljivih filmov vseh časov.

Če bi si raje doma pripravili filmski maraton pa smo spodaj pripravili nekaj idej.

Noč čarovnic mori (2021)

The Exorcist (1973)

Tiho mesto 2 (2021)

Krik (1996)

Nočna ulica na ulici Brestov (1984)


Zbeži! (2017)

Izžarevanje (1980)

Rocky Horror Picture Show (1975)


Paranormalno 4 (2012)

Tisto: Drugo poglavje (2019)


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča