5 nenavadnih običajev za noč čarovnic

Teja Korošec 31.10.2017
Foto: Unsplash

Dan mrtvih, Mehika

Foto: Unsplash

Mehika slovi po pisanih sprevodih, razkošnih maskah ter tradicionalnih obredih, ki vsako leto potekajo 1. novembra. Značilno je tudi, da v vsaki hiši v spomin preminulim stoji mali oltar. Glavna tema dekoracije so lobanje. Mehičani se na ta veliki praznik spominjajo mrtvih in hkrati praznujejo življenje. 

Voda in kruh za mrtve, Avstrija

Foto: Pexels

Stara vraža v bližnji Avstriji pravi, da je treba na noč čarovnic pred odhodom v posteljo na jedilni mizi pustiti kos kruha in kozarec vode. Kruh in voda sta namenjena dušam umrlih, ki 31. oktobra obiščejo svet živih. 

Stoli za mrtve, Češka

Foto: Alexey Stiop

Tudi na Češkem se na noč čarovnic spominjajo preminulih družinskih članov. Ko se ljudje zberejo ob ognju, prinesejo s seboj dodatne stole, da se jim lahko pridružijo tudi duhovi umrlih. Na to noč prav tako tradicionalno pripovedujejo zgodbe o svojih prednikih. 

PREBERITE ŠE: Najlepša letališča na svetu

Skrivanje nožev, Nemčija

Foto: Pexels

Kot je navada tudi pri nas, se konec oktobra in v začetku novembra veliko Nemcev odpravi na pokopališča, da bi obiskali preminule. Nekoliko bolj nenavaden običaj v tem času pa predstavlja skrivanje nožev. Stara vraža namreč pravi, da je treba v hiši pred dušami umrlih skriti vse nože. 

Nočno kresovanje, Velika Britanija in Irska

Foto: Pixabay

V Veliki Britaniji in na Irskem je noč čarovnic tesno povezana s kresovanjem. Običaj izvira iz antičnih keltskih verovanj ter predpostavlja, da ogenj odganja zle duhe, ki nas na to noč radi obiščejo.


Izbor urednika