10 najboljših road trip filmov

Tina Lagler 29.04.2018
Thelma & Louise (1991)

Bonnie & Clyde (1967)


Faye Dunaway in Warren Beatty sta Bonnie in Clyde. Mlada in zaljubljena, toda na morilski misiji. Podata se na popotovanje po državi, toda s kriminalnim namenom.

Goli v sedlu (Easy Rider, 1969)


Po uspešni predaji droge v južni Kaliforniji dolgolasa Wyatt (Peter Fonda) in Billy (Dennis Hopper) skočita na svoja jeklena harleyja in se odpeljeta vzhodno proti New Orleansu, da bi našla 'pravo Ameriko'.

Thelma & Louise (1991)


Najboljši prijateljici Thelma (Geena Davis) in Louise (Susan Sarandon) se razočarani nad življenjem podata na 'road trip' v Mehiko, vendar jima za vrat zaradi uboja moškega, ki je skušal posiliti Thelmo, diha policija.

Butec in butec (Dumb & Dumber, 1994)


Lloyd (Jim Carrey) in Harry (Jeff Daniels) sta prijatelja, ki svoje domače mesto Providence zapustita, da bi najdeni kovček vrnila lastniku v Koloradu.

Jaz pa tebi mamo (Y Tu Mamá También, 2002)


17-letna Julio in Tenoch na nekem družabnem srečanju spoznata 28-letno Španko Luiso in se z vso ljubkostjo začneta z njo spogledovati. Povabita jo na izlet do plaže Boca del Cielo, zamolčita pa ji dejstvo, da sploh ne vesta, kje je to, tudi če bi obstajala. Luisa privoli in skupaj odrinejo na pot …

PREBERITE ŠE: 10 najboljših filmov o modi vseh časov

Motoristov dnevnik (The Motorcycle Diaries, 2004)


V začetku 50-ih se mladeniča Alberto Granado in Ernesto Guevara, študenta medicine, odločita, da bosta za hip prekinila študij in s starim motorjem spoznala svojo celino, Južno Ameriko.

Naša mala miss (Little Miss Sunshine, 2006)


Hooverjevi so zelo nenavadna družina: oče Richard vodi tečaje, žena Sheryl je ves čas prezaposlena, njen homoseksualni brat Frank je pred kratkim skušal storiti samomor, dedek Edwin je zasvojen z mamili, uporniški sin Dwayne noče govoriti, dokler ne bo postal pilot, 7-letna hčerka Olive pa si želi zmagati na lepotnem tekmovanju. Ko je povabljena na lepotni izbor mladih deklic, se skupaj odpravijo na neobičajno popotovanje.

V divjino (Into the Wild, 2007)


Zgodba govori o nadarjenemu Christopherju McCandlessu (Emile Hirsch), ki se po maturi odloči zapustiti dom ter podari svoje 24.000 dolarjev vredne prihranke dobrodelni ustanovi. Odpravi se na potovanje odkrivanja samega sebe na Aljasko.

Nebraska (2013)


Nekje vzdolž avtoceste policist ustavi pešca. Starec je namenjen v 1200 kilometrov oddaljeno mesto Lincoln v Nebraski, kjer naj bi ga čakal milijon dolarjev. Čeprav ga žena in sin David skušata prepričati, da je pismo, ki ga je prejel, običajna tržna prevara, je Woody odločen, da bo dobil svoj denar. David, naveličan pregovarjanja, nazadnje pristane, da očeta odpelje v Nebrasko. Na poti se ustavita v Woodyjevem rojstnem kraju, kjer zgodba o njegovem domnevnem bogastvu izzove nepričakovane posledice …

Kapitan Fantastični (Captain Fantastic, 2016)


Ben je predan oče in zagrizen zagovornik svojih idealov, ki v neokrnjeni divjini ameriškega severozahoda, onkraj civilizacije, vzgaja in uri svojih šest otrok, da bi lahko odrasli v izjemne osebe. Toda ko mora družina po tragičnem dogodku zapustiti paradiž in se podati v svet, so Benova predstava starševstva in nauki, ki jih odločno vceplja otrokom, pred težko preizkušnjo.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča