Nenavadni evropski arhitekturni dosežki

Gabrijela Vrbnjak 29.02.2020
foto: Unsplash

Poglejmo si nenavadne arhitekturne presežke, ki jih premore Evropa. Vse od Španije, Nizozemske, do Islandije!

Markthal (Rotterdam, Nizozemska)

Markthal je pisarniški in stanovanjski kompleks v središču Rotterdama. V njem je več kot 200 stanovanj in 4-nadstropna garaža za avtomobile z zmogljivostjo +1000 avtomobilov. Toda, zakaj je ta zgradba tako posebna? V celoti je namreč prekrita s steklom, notranjost pa z 11.000 m2 umetniških del umetnika Arna Coenena. Poslikave predstavljajo stik rastlinstva in živalstva, narejene pa so bile s pomočjo 3D digitalne tehnologije. Zaradi njegove unikatnosti Markthal nekateri celo radi imenujejo "moderna Sikstinska kapela".

Markthal, foto: Pixabay

Guggenheim (Bilbao, Španija)

Muzej Guggenheim je bil zgrajen leta 1997, zasnoval ga je kanadski arhitekt Frank Gehry. Guggenheimski muzej je eden najboljših primerov moderne evropske arhitekture 20. stoletja. Muzej je del fundacije Guggenheim, katere cilj je spodbuditi razumevanje moderne in sodobne umetnosti.

Guggenheim, foto: Unsplash

Waldspirale (Darmstadt, Nemčija)

Waldspirale (ali gozdna spirala v slovenščini) ni le še ena stanovanjska zgradba. To arhitekturno čudo, ki ga je zasnoval Friedensreich Hundertwasser, se nahaja v Darmstadtu v Nemčiji in je bilo zgrajeno konec 90. let. Stavbo odlikuje edinstvena večbarvna fasada in odsotnost ravnih linij. Zanimivo je, da niti eno od 1000 oken ni enako in tudi ročaji na vratih so različni. V stavbi je 105 stanovanj, garaža in otroško igrišče. Kljub nepravilni obliki ima stavba kar 12 nadstropij.

Waldspirale, foto: Pixabay

Casa Milà (Barcelona, Španija)

Poznana tudi kot La Pedrera, je Casa Milà zadnja arhitekturna mojstrovina Antonija Gaudija, preden se je v celoti posvetil projektu Sagrada Familia. Predstavlja umetno goro s številnimi okni nepravilne oblike, ki so videti kot luknje v jami in številnimi balkoni, od katerih ima vsak svojevrstno železno ograjo. Streha, imenovana "vrt bojevnikov", je znana po značilnih 28 dimnikih, podobnih vojakom, ki ščitijo streho. Leta 1986 je hiša postala muzej.

Casa Milà, foto: Pixabay

Plesoča hiša (Praga, Češka)

Ta nenavadna zgradba v središču Prage vsako leto privabi številne obiskovalce. Zasnoval jo je češki arhitekt Vlado Milunič v sodelovanju s Frankom Gehryjem (ki je Guggenheim načrtoval v Bilbau). Čeprav naj bi bila stavba sprva usmerjena v kulturo in umetnost, je sčasoma postala poslovna stavba s pisarnami in francosko restavracijo. Z unikatno izbiro oblike oken je dosežen 3D učinek.

Plesoča hiša, foto: Unsplash

Kunsthaus (Gradec, Avstrija)

Futuristična zgradba v osrčju Gradca bo zagotovo pritegnila tudi našo pozornost. Stavba je bila zgrajena leta 2003 v okviru Evropske prestolnice kulture. Muzej ima obliko robotskega srca, zaradi česar izstopa iz značilne avstrijske arhitekture. Na površini muzeja je skoraj 1000 fluorescenčnih obročev, ki ustvarjajo različne vzorce ponoči, in kar je najbolje, večina energije muzeja prihaja s pomočjo sončnih plošč s strehe.

Gradec, foto: Pixabay

Bosco Verticale (Milano, Italija)

Bosco Verticale je točno to, kar pove ime - vertikalni gozd. Gre za dve stanovanjski stolpnici, ki v višino merita 80 in 112 metrov, v Milanu, zgrajeni leta 2014. Pri kreiranju teh nenavadnih stavb je bilo uporabljenih na tisoče dreves in drugega rastlinja.

Bosco Verticale, foto: Unsplash

Cerkev Hallgrimur (Reykjavik, Islandija)

74,5 metra visoka edinstvena luteranska cerkev v glavnem mestu Islandije je najvišja cerkev na otoku. Slog cerkve je ekspresionistični, nenavadno obliko cerkve pa je navdihnila oblika bazaltnih kamnin. Sprva cerkev naj ne bi bila tako visoka, načrt pa je bil preseči katoliško katedralo v Reykjaviku. Obiskovalci se lahko povzpnejo vse do vrha cerkve Hallgrimur, da si ogledajo Reykjavik.

Hallgrimur, foto: Pixabay

Fotogalerija

foto: Pixabay foto: Pixabay foto: Unsplash foto: Unsplash foto: Pixabay foto: Pixabay foto: Pixabay foto: Pixabay foto: Pixabay foto: Pixabay foto: Unsplash foto: Unsplash foto: Pixabay foto: Unsplash foto: Unsplash

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča