Arhitekturno čudo - Lebdeča savna v Tasmaniji

Klavdija Rupar 11.08.2020
lichtarchitecturefloatingsauna20

V manjšem tasmanskem mestecu Derby, na jezeru, je arhitekturni biro Licht Architecture postavil lebdečo savno, ki je sestavljena iz dveh pavilijonov. Karakteristike dizajna so čiste linije in preprosti materiali. Lebdeča savna ponuja prostor za sproščanje, izolacijo in umrijenost - poglobite se v pokrajino, skočite v jezero in se vrnite v pomirjajočo notranjost savne.

Mestece Derby je bilo med 1870 in 1940 znano rudarsko mestece, potem pa se je spremenilo v pravo mesto duhov, danes pa je dom priljubljenih kolesarskih poti. 

Paviljona, v kateri najdemo lebdečo savno, most povezuje z obalo. V enem je soba za preoblačenje, v drugem savna. Obiskovalci se sezujejo na obali, prečkajo most, pospravijo kolesa, se preoblečejo in vstopijo v savno. Pavilijona odpirata pogled na klife in deževni gozd. 

Oblikovni koncept se osredotoča na senzorno izkušnjo, intimnost in zadržanost. Savna vas odpelje v povsem drug svet, saj je notri tišina, temperatura pa je sproščujoča. Vse ostalo ni pomembno, osredočite se samo na jezero. Tukaj obiskovalci doživijo počitek po napornih kolesarskih turah, obisk pa končajo s skokom v jezero.

Fotogalerija

Foto: Licht Architecture Foto: Licht Architecture Foto: Licht Architecture Foto: Licht Architecture Foto: Licht Architecture Foto: Licht Architecture Foto: Licht Architecture Foto: Licht Architecture

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča