Fabergéjeva velikonočna jajca

Pika Zrim 01.04.2020
Fabergéjeva velikonočna jajca

Po navdušenju carja Aleksandra III in še posebej cesarice Marije Fedorovne so z dvora naročili, da bodo vsako leto za Veliko noč naročili po eno jajce okrašeno z zlatom in dragulji. Zamisel in oblikovanje jajca je car prepustil Fabergéju, tako da do konca tudi sam ni vedel kakšen bo izdelek. Tradicija se je nadaljevala vse do smrti carja Nikolaja III. Tradicijo je nadaljeval njegov sin, car Nikolaj II, ki je naročil vsako leto po dve jajci. Eno za mati in eno za svojo ženo Aleksandro. Obdarovanje z velikonočnimi jajci se je nadaljevalo vse do oktobrske revolucije marca leta 1917, ko so prevratniku umorili celotno carsko družino. Zadnji dve izdelani jajci nista bili nikoli dostavljeni carski družini. 

Po znanih podatkih je bilo skupaj izdelanih 52 tako imenovanih Imperialnih velikonočnih jajc (Imperial Easter eggs), od katerih se jih je do danes ohranilo 46. Danes se prvotno izdelana velikonočna jajca nahajajo v zasebnih zbirkah in muzejih, največ v Moskvi in Sankt Petersburgu. Vsake toliko časa pa lahko zasledimo tudi prodajo preko avkcijskih hiš kjer Fabergéjeva jajca dosegajo več deset milijonske cene. Zadnje je tako zamenjalo lastnika leta 2007, ko so potomci družine Rotschield preko Londonske avkcijske hiše Christie's,  za 18 milijonov evrov jajce prodali neznanemu ruskemu zbiratelju. 

Zgodba draguljarske družine Fabergé se je s padci in vzponi skozi desetletja prve in druge svetovne vojne ter menjavami lastništva nadaljevala vse do danes, ko ima draguljarska hiša Fabergé svoje butike po celem svetu in ponuja vrhunsko oblikovan nakit iz zlata, diamantov ter ostalih poldragih kamnov in kovin. Seveda pa vrhunec ponudbe in prestiža še vedno predstavlja nakit in draguljarske umetnine v obliki jajc. 

www.faberge.com

Draguljarska družina Fabergé iz Sankt Peterburga še danes ponuja številne izdelke nakita iz poldragih kamnov ali dragocenih kovin, okrašene z dragulji ali kovinskimi vzorci.

V razkošni ponudbi nakita Fabergé najdemo zapestnice, broške, uhane, prstane, manšetne gumbe, obeske in podobno. Znane kolekcije so Emotion, Fabergé Imperial, Fabergé Rococo, Frédéric Zaavy, Heritage, Colours of Love in Treillage.


Fotogalerija

foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com foto: faberge.com

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika