Adrenalinski izzivi v barviti jesenski naravi

Valentina Jarc 30.09.2020
ADRENALINSKI IZZIVI

V Sloveniji ne manjka pohodniških dogodkov in festivalov, ki služijo kot odlična izhodiščna točka pri spoznavanju s pohodniškimi potmi. Med zanimivejšimi so festival Jesen v Bohinju, Festival pohodništva Dolina Soče, Jesenski posavski festival pohodništva in kulinaričnih doživetij, festival nordijske hoje VinoTOUR, udeležimo pa se lahko tudi Jesenskih pohodniških dni po Raški planoti in Krimskem pogorju ter Pohoda po Vertovčevih poteh v Vipavski dolini.Tradicija pohodništva je v Sloveniji izjemno dolga, med drugim to dokazuje tudi jubilej Planinske zveze Slovenije, ki letos praznuje 125. rojstni dan. Če se zaenkrat še nismo pripravljeni spopasti s Triglavom, najvišjim slovenskim očakom in varuhom, nas bo morda zamikal pohod na Macesnovec (1.926 metrov). Jesen macesne obarva v zlato rumeno barvo, ki igra prelep kontrast modremu nebu, belim oblakom, sivim skalam in ostalemu zelenju na poti. Slikoviti razgledi poskrbijo za kuliso nepozabnim fotografijam, ki jih odnesemo s seboj v dolino. Po ljudskem verovanju v macesnovih gozdovih domujejo gozdne vile. Ker so človeku naklonjene, ne smemo uničiti njihovega domovanja. In nikar na poti ne pozabimo pozdraviti naključnih mimoidočih, saj je v Sloveniji namreč običaj, da se planinci med seboj pozdravljajo in tudi pokramljajo o lepotah narave.

Na razburljivejši spust ali v steno

Med planinarjenjem velikokrat pomislimo, kako lepo bi bilo preplezati visoke skalnate stene, ki nam na poti jemljejo dih, in na cilju uživati v prelepem panoramskem razgledu – po možnosti v kombinaciji s sončnim zahodom. Da to ne bi ostale zgolj sanje, s tečaji skalnega plezanja skrbijo v Balvanskem plezalnem centru Balvanija (balvanija.si) in Plezalnem klubu Scena (bolderscena.si). V prvem tečaj plezanja na prostem organizirajo šele v marcu, Scena pa nam omogoča, da se vrvnih manevrov za samostojno plezanje v opremljenih plezališčih priučimo že to jesen (njihov aktualni tečaj traja od 24. septembra do 18. oktobra 2020 in stane 195 evrov).
Čudovito perspektivo opazovanja narave omogoča tudi “ziplining”. To je adrenalinsko spuščanje po jekleni vrvi med dvema točkama, ki sta precej oddaljeni ena od druge. V dolini Krnice se med dvema dvatisočakoma, Kaninom (2.587 metrov) in Rombonom (2.207 metrov), razprostira Bovški zipline (zipelineslovenia.si), ki omogoča, da se na 1.300 metrov nadmorske višine po petih jeklenicah, dolgih od 500 do 700 metrov, spustimo v nepozabno izkušnjo, pri čemer dosežemo bliskovitih 50–60 km/h.
Zipline Dolinka (zipline-dolinka.si) na Bledu združuje atraktivne spuste po sedmih jeklenicah, dolgih od 350 do 700 metrov, v skupni dolžini štiri kilometre. Posamezni spusti so med seboj povezani z zanimivimi gozdnimi in poljskimi potmi. Pripravljenih je več postajališč, na katerih se ponuja vpogled v rastlinski in živalski svet doline ali pa razgled na vršace Triglav, Stol, Ajdno ali Babji zob.
 V Planici (planica-zipline.si) za enega razburljivejših spustov v življenju poskrbi najstrmejši “zipline” na svetu, s katerim lahko preletimo planiško velikanko, največjo letalnico na svetu. Spektakularni polet bo dolg 566 metrov, pri čemer bomo v samo nekaj sekundah dosegli dih jemajočih 85 km/h.

Na kolo …

Drugačno doživetje v neokrnjeni naravi omogoča tudi e-bike pustolovščina v enem od številnih kolesarskih parkov v Sloveniji. S pomočjo električnega športnega kolesa bo prvi obisk parka vsekakor lažji, da navdušenje ne bo popustilo, pa bodo poskrbele profesionalno zgrajene proge različnih težavnostnih stopenj, ki omogočajo nepozabno adrenalinsko vožnjo čez drn in strn. V Robidišče trail centru (sl.arbischa.si), ki ga najdemo “na robu sveta”, daleč od civilizacije in hrupa avtoceste, so za nas pripravili 10 kilometrov ročno narejenih prog, med katerimi je tudi družinski trail Fat Hans. Ko se ga naveličamo, se lahko preizkusimo še na štirih zahtevnejših trailih, po dnevu, polnem adrenalina, pa se lahko ekipi pridružimo v njihovi bazi, kjer lahko prespimo, kaj prigriznemo in zvečer ob ognju delimo svoje športne izkušnje.Na Krvavcu med zgornjo in spodnjo postajo kabinske žičnice poteka Muci – ena od šestih prog Bike Parka Krvavec. Muci – v večjem delu tekoča enoslednica, ki jo nekajkrat prekine gozdna cesta – je bil s strani kolesarjev že večkrat oklican za “najboljši trail, ki sem ga kadar koli vozil/-a”. Začetnikom prijazno kolesarsko progo kot tudi najzahtevnejšo črno, ki je legendarna proga svetovnega pokala že od leta 1999, bomo našli tudi v Bike Parku Pohorje (bikeparkpohorje.si).Sredi pohorskega gozda je Bike Park Rogla (rogla.eu), ki se s šestimi gozdnimi progami različnih težavnosti razteza od Mašinžage do Ostruščice. Popestrijo jih elementi, ki jih pozna vsak pravi downhill kolesar – torej table, banda, drop, step up itd. Čeprav Bike Park nudi adrenalinski pospešek ekstremnejšim kolesarjem, je primeren tudi za začetnike. Na vrhu Planje je poligon, namenjen učenju osnov gorskega kolesarstva, v Bike Parku in po drugih pohorskih gozdnih poteh pa nas lahko spremlja tudi izkušen vodič.

Top 5 pohodniških aplikacij 

PeakVisor

PeakVisor je osebni vodič po domačih in tujih gorah, ki smo si ga vedno želeli. Z njegovo pomočjo bomo postali superjunaki navigacije na prostem, saj nam na dlan postavi najsodobnejše 3D-zemljevide in brez težav identificira gore okoli nas. Je na videz čarobna aplikacija, ki v trenutku prepozna ime katerega koli gorskega vrha, priskoči na pomoč pri načrtovanju vzpona in deluje tudi brez internetne povezave.

peakvisor.com

 


ViewRanger

S pomočjo ViewRangerja lahko odkrivamo navdihujoče poti, prenesemo zemljevide in se lažje orientiramo na pohodu, vožnji s kolesom, potovanju z nahrbtniki, smučarskih počitnicah in ostalih pustolovščinah na prostem. ViewRanger lahko uporabljamo kjer koli in kadar koli, saj za delovanje ne potrebuje internetne povezave.

viewranger.com


FATMAP

Številni uporabniki pravijo, da je FATMAP prva aplikacija za gorske športe na svetu. Ponaša se z enim od najnaprednejših 3D-zemljevidov za raziskovanje gorskega terena in s tem pohodnikom, turnim smučarjem, kolesarjem in tekačem omogoča iskanje optimalnih poti. Hkrati omogoča snemanje dogodivščin in njihovo deljenje s skupnostjo, ki je z vsakim dnem večja.

fatmap.com


Strava

S sledilnikom aktivnosti Strava lahko redno spremljamo svojo telesno vzdržljivost in napredek pri raznolikih športnih dejavnostih. S Stravo lahko načrtujemo in snemamo svoje kolesarke/pohodniške/tekaške poti, merimo preplavane in preveslane (kilo)metre ter sam trening analiziramo s pomočjo statistike. Svoje športne dosežke lahko delimo s skupnostjo in hkrati spremljamo športno aktivnost svojih prijateljev.

strava.com


Dež
Aplikacija Dež nam pokaže nekaj zadnjih slik radarja Agencije RS za okolje (ARSO) v animaciji, s pomočjo katerih vidimo smer premikanja padavin in jakost le-teh v živo. S podatki, ki jih ponuja, lahko za nekaj naslednjih ur sami postanemo najboljši vremenoslovci. Aplikacija ponuja tudi serijo odličnih widgetov, ki prikazujejo vremensko napoved za naslednjih nekaj dni.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča