Kje v tujini lahko preživimo letošnji dopust?

Klavdija Rupar 17.06.2020
photo-1414862625453-d87604a607e4

Še pred dobrima dvema mesecema si nismo niti predstavljali, da bomo letošnje poletje lahko preživeli kjerkoli drugje kot doma ali pa najdlje na slovenski obali, so trenutne razmere pokazale, da bomo vseeno tudi letošnji poletni ali kasneje jesenski dopust lahko preživeli tudi kje dlje od Slovenije. Če se torej odločite skočiti dlje od svojega doma smo za vas pripravili seznam držav, ki jih lahko obiščemo letos in kjer so že odprte meje.

Hrvaška

Najbolj preprosta izbira je zagotovo Hrvaška. Meje so odprte, zagotovo pa je tudi najlažje dostopna, saj ni potrebno sesti niti na letalo. Z obilico čudovitih otokov, krasnimi plažami in letos tudi malenkost nižjimi cenami, bomo zagotovo našli kotiček zase. Zagotovo pa se moramo zavedati, da bo letos lahko še večji naval, saj se bodo tja odpravili tudi tisti, ki drugače raje hodijo kam drugam.

Foto: Unsplash

Grčija

Grčija je ena izmed držav, ki se je pred epidemijo koronavirusa zelo dobro zavarovala, kar je vsekakor pozitiven znak za njihov turizem. Leti na otoke se odprejo s 1. julijem, smo pa tudi ena izmed držav, ki je na njihovem seznamu dovoljenih držav. Predlagamo sicer, da iz Italije ne letimo, so pa leti iz Dunaja ugodni čez celo poletje. Grčija je poskrbela za varnost na plažah, letos pa bo tudi v glavni sezoni zagotovo malenkost bolj umirjeno. Ne glede na to ali izberemo Atene ali pa katerega izmed fotogeničnih otokov, z Grčijo zagotovo ne bomo udarili mimo.

Foto: Unsplash

Ciper

Ciper, ki se deli na turški in grški del je svoje meje za Slovenijo odprl 9. junija. Majhna otoška država, na kateri je na voljo na ogled kar nekaj kulturnih in naravnih znamenitosti, znani pa so predvsem po svoji gostoljubnosti, je dobro premagala koronavirus, karte do tja pa so iz sosednjih letališč ugodne. Dolge peščene plaže, turkizno morje in prijetne temperature so del počitniškega razvajanja, vsekakor pa nas prepriča tudi krasna mediteranska kuhinja.

Foto: Pixabay

Avstrija

Po dolgem pregovarjanju je meje s Slovenijo odprla tudi Avstrija. Namesto klasičnih morskih počitnic ob morju, se lahko tako letos kar zapeljemo do enega izmed čudovitih avstrijskih jezer in dopust preživimo obkroženi z naravo in manj visokimi temperaturami. Ogledamo si lahko tudi priljubljeno mestece Hallstatt, ki ima tudi poleti svoj čar. Poleg Hrvaške tudi država, v katero lahko potujemo brez letenja.

Foto: Hallstatt

Bolgarija

Bolgarija je meje z državami Evropske unije in še nekaterimi drugimi odprla s 1. junijem. Tudi v Bolgarijo se lahko zapeljemo kar z avtomobilom, od tam pa je le nekaj ur vožnje do Grčije. Država, ki meji na Črno morje je najbolj znana po svojih krasnih peščenih plažah, bolgarskih sedmerih jezerih in bogati zgodovini v glavnem mestu Sofija.

Foto: Pixabay

Slovaška

Slovaška je meje s Slovenijo odprla 10. junija. Če bi letošnje poletje raje kot na plaži preživeli v enem izmed manjših mest, kjer glede na situacijo ne bo pretirane gneče, je Slovaška zagotovo prava izbira. Iz Ljubljane je do glavnega mesta Bratislave slabih pet ur vožnje, tam pa nas čakajo krasna okolica in poceni a okusna hrana.

bratislava-1905408960720

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča