Hoteli, ki bodo navdušili vse ljubitelje knjig

Klavdija Rupar 28.02.2020
Foto: ambassade-hotel.nl

Je vaš cilj na počitnicah prebrati čimveč knjig? Naš zagotovo je! Če spadate v skupino ljudi, ki s sabo na potovanja ali počitnice nosi cel kovček knjig, potem imamo za vas preprosto rešitev: bookirajte hotel, v katerem so ogromne knjižnice, s čimer boste poskrbeli, da vam jih ne bo več potrebno nositi s sabo. Kateri hoteli so tisti, ki so kot nalašč za vse ljubitelje knjig?

The Literary Man, Obidos, Portugalska

Bibliofili lahko v hotelu The Literary Man najdejo prav vse, saj so skupni prostori polni knjig, ki segajo od tal do stropa, najdemo pa lahko tudi več različnih udobnih kavčev - kot nalašč ob hladnih in deževnih dnevih. Privoščimo si lahko tudi večerjo v restavraciji, ogledamo vinsko klet ali naročimo gin v gin baru. Obidos pa ni znan le po tem hotelu, ampak je tudi UNESCOVO mesto literature, v katerem najdemo kar 14 različnih knjigarn. 

Foto: thehistoryman.pt

L'Hotel Paris

L'Hotel Paris je najmanjših hotelov s petimi zvezdicami v francoskem glavnem mestu, je najbolj znan po tem, da je predstavljal zadnje domovanje Oscarja Wilda. Apartma Oscarja Wilda je soba, v kateri je umrl in v kateri zelo radi prebivajo znani gostje. Polna njegovih slik, uokvirjenih pisem in privatna terasa, na kateri se lahko za nekaj ur odklopimo z dobro knjigo v roki.

Gladstone's Library, Hawarden, Wales, Velika Britanija

Gladstone's Libraryni ravno tradicionalen hotel, ampak bolj bivalna knjižnica, kjer je glavni poudarek na knjigah, hotel pa najdemo poleg nje. Gostje imajo popoln dostop do knjižnih polic in sob za branje, v katerih je tišina ter ogromno udobnih sedežev. V njej najdemo kar 150.000 knjig kar pomeni, da bomo zagotovo našli nekaj zase. Če razmišljate o lastni knjigi, pa je to zagotovo dober prostor za inpsiracijo - kar nekaj znanih avtorjev naj bi v tem hotelu dobilo navdih za svoje knjige.

Foto: gladstoneslibrary.org

Library Hotel, New York

Vseh deset nadstropij hotela Library je pomenovanih po Deweyjevem decimalnem sistemu, ki vsebuje literaruro, družbene vede, filozofijo, jezike in zgodovino. Vsaka soba pa predstavlja pod sekcijo (biografije, pravljice, zoologija, etika), v njej pa je do 150 knjig na točno to temo. Če želimo biti prav v posebni sobi, jim lahko vnaprej pošljemo prošnjo, katera tema nas bi zanimala. Obstaja pa tudi 24-urna bralna soba, ki ima zunanjo in notranjo teraso, kjer si lahko izposodimo knjigo.

Foto: libraryhotel.com

Ambassade Hotel, Amsterdam

Unikaten hotel Ambassade v centru nizozemskega mesta, se razteza skozi deset vil iz 17. stoletja, vsaka ima drugačno fasado. Gre za tradicionalno namestitev, v kateri so med obiskom mesta bivali marsikateri znani avtorji, kot so, kot so Toni Morrison, Salman Rushide in Umberto Eco. Uvedli so tudi tradicijo, da avtorji podpišejo eno kopijo svoje knjige, ki jo nato shranijo v tej knjižnici - v njej trenutno najdemo kar 5000 knjig.

Foto: ambassade-hotel.nl

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča