Vse kar moramo vedeti o razstavi Dior v muzeju Victoria&Albert

Klavdija Rupar 04.03.2019
razstava Dior

Razstava Christian Dior z naslovom Designer of Dreams, ki je trenutno na ogled v britanskem modnem muzeju Victoria&Albert museum, ni primerna le za navdušence nad modo, ampak tudi za tiste, ki si samo občasno zaželijo nove obleke. Gre za precej več kot le zbirko oblačil, ki jih je oblikoval slavni oblikovalec. Predstavljenih je več kot 500 objektov, ki so nastali od leta 1947, ko je Christian Dior odprl svojo modno hišo.

Ikonične obleke

Na razstavi je predstavljena obleka, ki jo je princesa Margaret nosila za svoj 21. rojstni dan in bela ikonična obleka, ki jo Rihanna je nosila na filmskem festivalu v Cannesu, vmes pa se najde kar nekaj oblačil, ki bi bila primerna tako za zgodovinske kot znane osebnosti.

Dizajni, ki jih je Dior oblikoval so bili izredno prodorni in so pomagali pri definiranju določnega obdobja, pravi kuratorka Oriole Cullen. Vsi kreativni direktorji, ki so delali v njegovi modni hiši so ponovno interpretirali njegove dizjane in nadaljevali njegovo dediščino, ter tako poskrbeli, da je House of Christian Dior danes še vedno eden najbolj uspešnih modnih hiš.

Na razstavi so poleg najbolj ikoničnih oblek, predstavljene tudi najbolj odmevne kreacije, ki so nastale v Diorjevi modni hiši, obenem predstavljala tudi poklon vsem tistim, ki so kadarkoli sodelovali z njo. Sekcija Diorama predstavlja dodatke, kot so po naročilo narejeni nakit, klobuki, torbe, šminke in stekleničke parfumov.

Razstava temelji na predhodni večji razstavi Christian Dior: Couturier du Rêve, ki je bila predstavljena v Musée des Arts v Parizu. V Victoria&Albert muzeju so dodali popolnoma novo sekcijo, ki raziskuje in predstavlja Diorjevo navdušenost nad britansko kulturo.

Je prva modna razstava, ki je predstavljena v galeriji Amande Levete in je največja razstava v tem muzeju, takoj za razstavo Alexander McQueen: Savage Beauty leta 2015.

Razstava poteka vse od 2. februarja do 14. julija 2019, vstopnica pa stane 20 funtov.
vam.ac.uk

Fotogalerija

Foto: Victoria&Albert Museum Foto: Victoria&Albert Museum Foto: Victoria&Albert Museum Foto: Victoria&Albert Museum Foto: Victoria&Albert Museum Foto: Victoria&Albert Museum Foto: Victoria&Albert Museum Foto: Victoria&Albert Museum Foto: Victoria&Albert Museum Foto: Victoria&Albert Museum

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča