Superge, ki so čez noč postale ikona stila

Eva Natlačen
Ikona stila … superge

Čeprav bi si mislili, da so športni čevlji nastali že pred davnimi časi tako kot šport, prepričanje ni ravno blizu resnice. Superge, torej platneni čevlji z gumijastim podplatom, so se namreč izoblikovale pred dobrimi stotimi leti, prvi pa naj bi jih nosili lastniki ladij, saj je guma preprečevala vdor vode v čevelj. Kmalu so obutev za svojo prevzeli igralci tenisa, kriketa in drugih športov, superge pa so zagotovo najbolj zaznamovale košarko - šport, ki je močno vplival tudi na izgled ikoničnega čevlja, ki letos praznuje sto let svojega obstoja.

100 let kultne znamke Converse

Prožno platno, gumijast podplat in bela kapica – kultni model Chuck Taylor All Star še danes nosi podobo, ki si jo je pred celim stoletjem zamislil ustanovitelj podjetja Converse, večno slavo pa je čevlju prinesel košarkar Chuck Taylor, ki je superge s svojo promocijo ponesel v svet. Vodenje kultnega podjetja je leta 2003 prevzel ameriški velikan športne obutve Nike, ki danes velja za enega največjih proizvajalcev športne obutve in športne opreme nasploh. Superge so zaradi visokega udobja in dobrega oprijema kmalu osvojile celoten športni svet. Še več, skoraj vsak šport je skozi leta dobil tudi svoj lasten model superg – tako danes ločimo športne čevlje za tek, igranje nogometa, golfa in še bi lahko naštevali. K prepoznavnosti športne obutve so pripomogle tudi olimpijske igre, saj so superge približale množicam, vsesplošna prodaja športnih copat pa se je začela v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so udobje čevlja prepoznali predvsem mladi in ga zakoreninili v svojo subkulturo. V sedemdesetih letih je prodajo še povečal trend rekreacije v prostem času, dvajset let kasneje pa so proizvajalci superg popolnoma osvojili trg z marketinško komunikacijo in tako so postale simbol udobja, prostega časa in sledenja trendom.

Converse - model Chuck Taylor All Star.

Superge kot obutev slavnih

Prav trendi pa so narekovali vzpon določenih modelov superg, ki jih poznamo še danes, in jih preoblikovali v kultno obutev, ki jo nosijo zvezdniki, podjetniki in modne ikone. Določeni modeli so nekaterim izmed njih zaznamovali celotno osebnost. Steve Jobs je tako v svojo kultno opravo jeansa in črnega puli puloverja redno vključeval superge New Balance, športni copati pa so postali tudi edina obutev raperskih zvezd. Wiz Khalifa že celotno kariero nosi le superge All Star, po katerih je poimenoval celo svojo samostojno založbo Taylor Gang. Tesno povezavo so z znanimi osebnostmi zgradila tudi druga podjetja – spomnimo se kultnega sodelovanja Michaela Jordana s proizvajalcem Nike in raperja Kanyeja Westa, ki je skupaj z Adidasom oblikoval enega izmed najdražjih in najbolj zaželenih modelov superg v zgodovini - Yeezy Boost.

Foto: New Balance

Revolucija v modi in športu

Superge so tako v zadnjih nekaj letih izrinile celo ženske petke. Anna Wintour, urednica ameriške edicije prestižne modne revije Vogue, je prva pod krilo obula superge New Balance in sprožila pravo revolucijo v modnem svetu. Superge so kot modni statement v vseh oblikah dokončno zapovedale modne blogerke, ki s svojim uličnim stilom spreminjajo potek hitrega “trendsettinga”. Trenutno se navdušujejo nad klasično belino športnih copat. Te lahko kombiniramo na krilo, elegantne obleke ali jeans. Svoj preporod je doživel kultni model Adidas Superstar, ki s svojo okroglo kapico zaokrožuje stajlinge že od leta 1969, vračajo se tudi “skejterski” čevlji Vans, ikonični Nike Cortez, Asics Onitsuka Tiger 66’, Adidas Stan Smiths in mnogi drugi.

Asics Onitsuka Tiger 66’.

Superge niso več le obutev, temveč so postale kult, ki določa pripadnost določeni subkulturi, pa tudi predmet poželenja, saj proizvajalci na trg redno lansirajo omejene kolekcije določenih modelov, ki na spletu dosegajo astronomske vsote denarja. Superge so postale zbirateljski artefakt in nezamenljiv del moderne kulture, in kot je pred časom napovedal Nike s futurističnimi samozavezljivimi čevlji, lahko v prihodnosti v povezavi s supergami pričakujemo tudi velike tehnološke napredke.

TOP 5 zanimivosti:

Converse Chuck Taylor All Star - superge z najdaljšo tradicijo na svetu.

Converse Chuck Taylor All Star.

Adidas Superstars - produkt prvega sodelovanja med hip hop zvezdnikom in športno znamko.

Adidas Superstars.

Nike Cortez - prve uradne tekaške superge so izdali leta 1972, leta 1994 pa so svojo slavo utrdile tudi v filmu Forrest Gump, kjer so se pojavile kot darilo za tek čez Ameriko.

Nike Cortez.

Gucci - prva luksuzna znamka, ki je oblikovala športni čevelj. Leta 1984 so na trg lansirali prvi klasični teniški copat iz belega italijanskega usnja.

Gucci.

Nike Air Jordan - leta 1984 je Nike podpisal petletno pogodbo s košarkarsko zvezdo Michaelom Jordanom in ustvaril kultne košarkarske čevlje Air Jordan.

Nike Air Jordan.


Sorodne vsebine

preberi sorodne članke

MOSCHINO [tv] H&M

MOSCHINO za H&M

Švedski modni gigant H&M je danes preko priljubljenega socialnega omrežja Instagram razkril novo sodelovanje z priznanimi... Več

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča