Modno si obarvajmo oblačila

Gabrijela Vrbnjak 11.06.2020
jason-yoder-berdgixtbak-unsplash

Zberimo potrebščine

Pripravimo si vse, kar bomo potrebovali za našo DIY pustolovščino: primerno barvo za tekstilna oblačila, stekleničke, s pomočjo katerih bomo barvo lažje iztisnili iz tube, rokavice, belilo (po potrebi, odvisno, kakšen dizajn želimo) in elastike. In pa seveda: oblačila, ki jih želimo obarvati.

Pripravimo si mesto “zločina”

Mesto, kjer bomo ustvarjali, zaščitimo, saj se lahko med barvanjem precej umažemo. Če se le da, ustvarjajmo zunaj, v garaži ali kleti, kjer morebitni madeži ne bodo prevelika težava. Če ustvarjamo notri, se prestavimo v kad ali pod tuš. Če tudi to ne bo mogoče, mizo in ostalo pohištvo zaščitimo s starejšimi brisačami ali večjimi plastičnimi vrečami.

Izberimo dizajn

Obstaja nešteto različnih vzorcev - možnosti, kako nanesti barvo na oblačila, je ogromno. Pustimo domišljiji svojo pot - lahko smo pogumni in dodamo številne odtenke in različne barve, ali pa se držimo enega odtenka. Enostavno pri barvanju oblačil je, da so osnovni koraki enaki, ne glede na to, kateri dizajn smo izbrali. Načini zasuka, pregiba in postavitve elastike na majici ali drugem kosu oblačila določi zasnovo dizajna.

Klasični dizajn - Spirala

Sledimo zgoraj navedenim korakom. Vzemimo oprano majico, ki je še vedno malce vlažna, vendar iz nje voda nikakor ne sme več kapljati. Majico položimo na zaščiteno površino in jo poravnamo.

Oblačilo zavijmo tako, da tkanino stisnemo in jo zasukamo v spiralo. Nadaljujemo z zvijanjem, dokler ne dobimo zvitka oz. rolice.

Nato uporabimo elastike. Ovijemo jih okoli majice ter fiksiramo, da se majica ne razpre; s tem bomo ustvarili spiralni dizajn. Namestitev elastik in način, kako bomo zasukali majico, bosta določila končno zasnovo.

Nataknimo si rokavice, uporabimo barvne tube in nanesimo barvo.

Sedaj se mora naša kreacija posušiti, da majica absorbira barvilo. Majico lahko damo v vrečo in pustimo mirovati od 8 do 24 ur - dlje ko barvilo pustimo delovati, bolj intenzivna bo naša barva.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča