Gabrielle Coco Chanel: zapuščina modne ikone 50 let po njeni smrti

Valentina Jarc 29.01.2021
CHANEL Haute Couture

Mala črna oblekica še danes reši marsikatero modno zagato, široke hlače na rob so postale del uniforme urejene sodobne ženske, mornarske majice z bretonskimi črtami pa nepogrešljiv del francoskega stila. Coco je ikona ženske emancipacije, saj je ženske osvobodila oblek s korzeti, ki so jih omejevale pri gibanju, in jim podarila zvrhano mero svobode. Ne samo s hlačami, ampak tudi z ikonično prešito torbico, ki je ni bilo več potrebno držati v rokah. Coco Chanel je slovela po svojem perfekcionizmu, v visoko modo pa je vključila tudi vdržljive materiale, kot je tvid, ki nekoč niso imeli tam kaj iskati. Med drugo svetovno vojno je Coco sodelovala s tretjim rajhom in zanje delala kot vohunka. Kljub temu se je po vojni lahko vrnila nazaj v svoj atelje na Rue Cambon, kjer še dandanes nastajajo nove Chanelove kolekcije. Coco Chanel se ni motila, ko je rekla “moda se spreminja, a stil ostaja”.To sezono se je Chanelova kreativna direktorica Virginie Viard posvetila vsem nadobudnim nevestam, ki prisegajo na klasično eleganco modne hiše Chanel. Predstavila je 32 boemskih poročnih oblek, ki po njeno niso primerne za poroko v luksuznem mestnem hotelu, ampak za slavje na romantičnem podeželju.

Obleke so obrobljene s cvetličnim vezenjem, ki je bilo značilno za Chanelove modele v 20-ih in 30-ih letih, ki so razstavljeni na razstavi “Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto” v pariški galeriji Palais Galliera (trenutno zaprti zaradi COVID protokola). 


Poleg razkošnih oblek, ki se jih ne bi branila nobena sodobna nevesta, je bila modna brv polna Chanelovih prepoznavnih oblačil, kot so široke hlače na rob, telovniki, kratki suknjiči, polna krila in mala črna oblekica. Nad atmosfero, ki je redke povabljene popeljala na glamurozno slavje na deželi, so bile navdušene tudi Chanelove ambasadorke Penélope Cruz, Marion Cotillard, Vanessa Paradis in njena hčerka Lily-Rose Depp.Priljubljena francoska igralka Marion Cotillard je bila izbrana kot glavna zvezda oglasa za kultno dišavo Chanel No. 5, ki letos slavi 100-letnico obstoja. Po stotih letih je parfum tako priljubljen, če ne še bolj, kot je bil ob svojem nastanku. Minimalistična steklenička, ki jo je izbrala Gabrielle Chanel, krasi marsikatero poličko v kopalnici sodobnih trendseterk. Vonj naj bi bil peti po vrsti v izboru, ki ga je za Gabrielle pripravil njen nos Ernest Beaux. Od predstavitve leta 1921 se je parfum spremenil le malo in tako lahko ženske po celem svetu še vedno dišimo tako, kot si je to zamislila legendarna Gabrielle. Seveda parfum ni le parfum, gre za uspešno zgodbo o uspehu in prodaji luksuza. Vsi si želimo, da bi bilo naše življenje še boljše, bolj bogato in intenzivnejše. Prav to sporoča tudi najnovejši kratki film z oskarjevko Marion Cotillard v glavni vlogi, ki je bil posnet na praznem pariškem mostu in na luni.


Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča